Nytt och alldeles suveränt av Mercy Union

Det var 2018 som Mercy Union släppte sin debutplatta.

Nu är det amerikanska rockbandet tillbaka med en ny härlig platta: White tiger.

5/5

Artist:
MERCY UNION
Albumtitel:
WHITE TIGER
År:
2022
Genre:
ALTERNATIVE, ROCK
Skivbolag:
GUNNER RECORDS

Mery Union är Jared Hart, Rocky Catanese och Nick Jorgensen tillsammans med Benny Horowitz på trummor – och då vet ni varför man trillade in på detta New Jersey-band. Horowitz är ju trummis i favoritgänget The Gaslight Anthem

När Mercy Union släppte sin debutplatta The quarry så lät det en hel del The Gaslight Anthem. Man få de vibbarna även 2022, men nu låter det lika stora delar The Goo Goo Dolls – innan de blev mer poprock – vilket betyder att vi får någon alternativ rock/heartland rock.

 1. 1998
 2. The void
 3. Prussian blue
 4. Selective memory
 5. Evergreen
 6. The weekend
 7. Redeye
 8. So long Siberia
 9. Jacob’s corporate ladder
 10. Janeway
 11. Basements
 12. Be honest
 13. Will the world

Mercy Unions debut var verkligen bra, men när det dröjde lite med att få fram en uppföljare så släcktes väl ljuset lite. Mercy Union var något som poppade upp och försvann. Lite så tänkte väl i alla fall jag – tills White tiger släpptes …

Och det krävdes inte mer än en lyssning förrän man satt där både snopen och glad för det är 13 finfina låtar som Mercy Union ger oss. Visst, det är varken hårt eller fartfyllt och några punknerver att tala om finns väl egentligen inte heller (det dyker upp lite då och då dock). Fast vad gör det?

Likväl så sitter man tokfast i detta lite härligt softa soundet där man får följa med i Jared Harts berättelser. Han har lagt ned sin själ i albumet och han har sagt att om detta skulle bli hans sista skiva så skulle det bli en skiva som han alltid har velat göra.

Det blev onekligen bra och om det nu skulle bli Harts sista skiva – vilket jag absolut inte hoppas eller tror – så avslutar han med en stor ”Bang!” för efter ett par lyssningar så slår White tiger The quarry med hästlängder!

Albumet inleds med 1998 och redan där är man fast – och det blir inte mindre när The void kickar in. Det är en av de absoluta höjdpunkterna på den här plattan.

Även Prussian blue är en skön låt. Här får vi en låt om Tjernobylkatastrofen 1986. Det var då det blev en allvarlig reaktorolycka i kärnkraftverket i Tjernobyl. Mercy Union ger oss sina tankar om vad som hända när några få inkompetenta människor finns på fel ställe och vilka konsekvenser det kan få för dig.

Evergreen sticker ut den också. Här ser det ut som om Mercy Union tänker ge oss en soft akustisk låt, men den byggs snart på … The weekend toppar dock några de där tidigare nämnda låtarna – i alla fall just i dag. Det är fortsatt ganska soft, men det är lite punknerv i låten som sedan tar fart mer och mer.

Andra låtar som man fastnar för är Selective memory, Redeye och Basements och de två sistnämnda är låtar som hamnar i balladfacket. Fast allt gillar ju inte det och om någon vill ha lite mer fart så är det So long Siberia du ska välja. Det där borde bli en livefavorit för här bjuds det på fotstampsgung och en allsångsrefräng.

Jacob’s corporate ladder borde också kunna bli en favorit för den fastnar redan efter 18 sekunder …

Topp tre? So long Siberia, Jacob’s corporate ladder och The weekend … och The void.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Med kraften hos gamle åskguden själv

Nästa inlägg

Nytt med Butch Walker - som blir Glenn ...

Senaste om Mercy Union