Popundret Olivia Rodrigos succéår

2021 var året då popundret Olivia Rodrigo slog igenom.

Debutalbumet Sour Grammy-nominerads till inte mindre än sju olika kategorier – så att kalla det för ett av årets bästa popalbum är kanske inte helt fel …

4/5

Artist:
OLIVIA RODRIGO
Albumtitel:
SOUR
År:
2021
Genre:
POP, ALTERNATIVE POP
Skivbolag:
GEFFEN RECORDS

18-åriga Disney-skådisen och musikern Olivia Rodrigo signades av Geffen Records förra året och debutsingeln Drivers licenese släpptes i år. Allt annat är väl bra en enda lång framgångssaga för succén har varit total – och debutsingeln som toppade US Billboard Hot 100, och den var kvar på listan under två månader, har nått över en miljard spelningar på Spotify precis som låten Good 4 u.

Rodrigo har hyllats till höger och vänster och det går inte att sticka under stol med att Sour, som släpptes strax före sommaren, är en bra popplatta. Rodrigo har en fin röst och hon blandar in att från R&B och folk till deppop – tänk lite Lana Del Rey – i sina låtar.

 1. Brutal
 2. Traitor
 3. Drivers license
 4. 1 step forward, 3 steps back
 5. Deja vu
 6. Good 4 u
 7. Enough for you
 8. Happier
 9. Jealousy, jealousy
 10. Favorite crime
 11. Hope ur ok

Det är dessutom Rodrigo som till största delen har skrivit låtarna helt på egen hand och det är inte så lite imponerande gjort av en 18-åring … som inleder sin första fullängdare med Brutal som är en ganska punkig låt. Det är tungt och det är maffiga gitarrer. En överraskande start, men också väldigt kul att höra denna sidan av Rodrigo.

Sedan blir det hit efter hit och Olivia Rodrigo har sett till så att man verkligen vill lyssna in sig på hennes låtar även om man har ett automatiskt motstånd till amerikansk pop.

Det är när det blir deppopp som Rodrigo växer. Det är när det blir alternativ pop, som går i fotspåren av Lana Del Rey, som man verkligen studsar till och det finns flera sådana låtar här: Traitor, Drivers license, 1 step forward, 3 steps back och Happier.

Favoriten är dock Good 4 u och det är en poplåt med R&B-känsla. Den där rockiga refrängen alltså … den fastnar och släpper inte taget om dig i första stund.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Inhaler - ett väldigt spännande indierock-band

Nästa inlägg

En intensiv dödsdisco-dänga från KÅRP!