Daughtry kliver tillbaka mot sina rötter

De senaste plattorna som Daughtry har gjort har varit mer poprock.

När de nu släpper Dearly beloved så tar de ett steg tillbaka mot sina rock ’n’ roll-rötter – och då blir det genast mycket bättre …

4/5

Artist:
DAUGHTRY
Albumtitel:
DEARLY BELOVED
År:
2021
Genre:
HÅRDROCK, ROCK
Skivbolag:
DOGTREE RECORDS

Daughtry bildades och frontas av Chris Daughtry och de släppte sitt debutalbum för 15 år sedan.

 • Daughtry (2006)
 • Leave this town (2009)
 • Break the spell (2011)
 • Baptized (2013)
 • Cage to rattle (2018)
 • Dearly beloved (2021)

Då handlade det om rock/alternativ rock och de bjöd på några makalösa låtar som It’s not over, Home och Over you.

De har sedan dess egentligen tagit små steg hela tiden där de har förändrat sitt sound. Ibland har det fungerat bra, ibland har det inte varit fullt så bra och när de släppte Cage to rattle så var det den mest poppiga och elektroniska plattan som de hade gjort.

Det fungerade absolut, men det de gjorde där var ganska långt ifrån det Daughtry som man en gång i tiden började lyssna på. Med plattan Dearly beloved tar Daughtry ett steg tillbaka mot hur de lät tidigare under karriären.

 1. Desperation
 2. World on fire
 3. Heavy is the crown
 4. Changes are coming
 5. Dearly beloved
 6. Cry for help
 7. Asylum
 8. Evil
 9. The victim
 10. Somebody
 11. Call you mine
 12. Lioness
 13. Break into my heart

Albumet inleds med Desperation. Det är fortfarande ett elektroniskt sound, men det är klart tyngre än för tre år sedan. Det är en lika spännande som bra låt som har en grymt skön refräng.

Sedan tar hitsen – båda låtarna har fem miljoner spelningar på Spotify när detta skrivs – World on fire och Heavy is the crown vid. Det är helt klart två låtar som ser till så att man minns Daughtry för 15 år sedan. Det är småtung modern hårdrock med en post-grunge-känsla och med en jäkla massa gitarrer. Det blir lite Nickelback-känsla.

Sedan smäller det till med Changes are coming. Den låten börjar soft och försiktigt innan den exploderar och Chris Daughtry är i högform bakom mikrofonen. Det är grymt snyggt gjort – och hela plattan är klockrent producerad. Det finns liksom ingenting att peta i här.

Det finns några låtar som är mer poprock, som titelspåret Dearly beloved, Somebody (som är albumets skönaste låt!) och Cry for help, men det gör absolut ingenting. Snarare känns det uppfriskande. Det är dock skönt att de är tillbaka med sitt feta gitarrsound på de flesta spåren. Att de sedan tar ut svängarna här och där är faktiskt himla trevligt – speciellt när de trycker på i andra låtar.

Albumets avslutning är dock inte fullt så stark som inledningen, men att dra i gång The victim på maxad volymen gör ju inte ont …

Topp tre? Somebody, Break into my heart och Heavy is the crown.

Daughtry
Chris Daughtry
(sång, gitarr)
Josh Steely (gitarr)
Brian Craddock (gitarr)
Josh Paul (bas)
Elvio Fernandes (keyboards)
Brandon Maclin (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

One hit wonder-Imbruglia släpper ny platta

Nästa inlägg

King Zebra släpper en vass debutplatta

Senaste om Daughtry