Det sprutar energi runt Bratland

Det har gått någon månad sedan Bratland släppte EP:n Rumor of our excellence is highly understated.

Har du inte hört den så är det dags nu – för detta är ett gäng som det sprutar energi runt.

4/5

Artist:
BRATLAND
Albumtitel:
RUMOR OF OUR EXCELLENCE IS HIGHLY UNDERSTATED (EP)
År:
2021
Genre:
GARAGE, ROCK, PUNK
Skivbolag:
ROCKEBO RECORDS

Här kommer det ett band som har gått under radarn. Det är det svenska garagerock/punk-bandet Bratland, som består av gamla kompisar och där de flesta har känt varandra sedan de var i målbrottet, och som kommer från Jämtland.

De har varit i gång sedan 2018 då Sanna Helander (Rockebo Records) behövde ett band till sin klubb Rockebo.

”Vi hade snackat om att dra i gång ett band på fyllan i ett tag och tog giget. Bratland var fött. Vi skulle vara förband åt Dead Lord, men dom bangade ur i sista stund så vi fick hela kvällen för oss själva”, skriver Bratland i ett mejlsvar.

På EP:n Rumor of our excellence is highly understated, som blir bandets andra och uppföljaren till Posener, blir det sex låtar:

  1. Fuck big city
  2. Radio
  3. The poor
  4. Babylon
  5. Get it
  6. Zombie man

Och det här är bra alltså! Det är ett skönt och stökigt, men också melodiskt, ös som BratlandPank Sinatra, Nibbe, Bubblet och Von Baden Baden – ger oss när de blandar garagerock med punk.

Det är en jäkla energi i den här gitarrdränkta rock ’n’ rollen. Det är högoktanigt – och man kanske skulle kunna beskriva Bratland som en blandning av The Hives, The Hellacopters och kanske lite Royal Republic? Ja, ja, det låter skitbra i alla fall och inte minst om man maxar stärkaren och sedan vrider upp volymen lite till så lär det se till så att man får mer spring i benen än vad kroppen klarar av.

Du får allt det där direkt på inledningsspåret Fuck big city. Det är energisk rock ’n’ roll som både ger en retro- och en framtidskänsla. Det är lite häftigt att de lyckas med det samtidigt som de sjunger ”Fuck big city.”

Gillar du förstaspåret så lär du gilla resten av plattan för det blir en 16 minuter lång åktur i garagerockens värld – och succén är given. Bratland har gjort en riktigt vass EP där varenda spår håller är bra.

Vi spelade in den i Östersund med ÖSD Wrecking Crew – Johan och Johan – vilket passar bra, för låtarna präglas till stor del av avsky/misstro/förakt mot storstaden och allt som hör där till. Så det var skönt att vara nästgårds och spela in. Sen att spela in med Sveriges bästa rockgitarrist var en ödmjuk upplevelse. Vi hade en regel, att en låt inte fick ha mer en tre ackord, (på grund av att det inte blir bättre med fler) och det var snudd på att vi klarade det på alla låtarna trots att jag inte tycker det låter så. En klassiskt punkig rockskiva med glesbygdsromantiska drag helt enkelt.

Bratland

Bratland kommer att ge sig ut på en turné i september och platserna som de då kommer att besöka är Östersund, Övik, Umeå, Sundsvall, Hudiksvall, Åre, Stockholm och Gävle.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Skön melodiös rock med Atlas

Nästa inlägg

Night Ranger fortsätter att spela sin rock 'n' roll