Royal-känsla när Grahn släpper sin första sololåt

/

Årets häftigaste och bästa släpp i Karlskrona?

Det fixar utan tvekan Royal Republics Adam Grahn – som skickar ut sin första solorelease där han dessutom sjunger på svenska.

4/5

Artist:
ADAM GRAHN
Albumtitel:
VI GER OSS ALDRIG (SINGEL)
År:
2021
Genre:
ROCK
Skivbolag:
ADAM GRAHN

Adam Grahn är till vardags kompositör, sångare och gitarrist i rockbandet Royal Republic och det som det bandet har gjort skojar man inte bort.

Deras låtkatalog är rena smörgåsbordet med godsaker, men nu har Grahn valt att göra något utan sina gamla vapendragare i det bandet.

Grahn gör en låt till FK Karlskrona (fotbollsklubben i stan där han själv spelade fotboll som liten grabb även om den då hette Karlskrona AIF) där han dessutom hyllar sin hemstad.

Han väljer då dessutom att lämna det engelska språket för att för första gången göra en låt på svenska!

Det blir en sportlåt/kamplåt, men det blir inte någon småtråkig hymn. Det blir en rockig låt där Grahns Royal-DNA fortfarande finns kvar.

Och det går onekligen att rocka loss på svenska också – och det går att rocka loss när det såväl blir en låt till FK Karlskrona som till hemstaden Karlskrona!

Visst, man uppskattar kanske låten lite extra om man är uppväxt i Karlskrona och har den där smått sjukliga kärleken till sin hemstad som många karlskroniter har – och om man dessutom har spelat fotboll i Karlskrona – men låten är grymt skön även om man inte har någon anknytning till staden. Det räcker väl om du någon gång har varit här på sommaren …

Låten blir ganska tung. Det blir tuggande gitarrer och brorsan Max Grahn – Oscarsnominerad för bästa låt tillsammans med Rickard Göransson och Savan Kotecha för låten Husavik (my hometown) som är med i Will Ferrells film Eurovision song contest: The story of fire saga) – smattrar på på trummorna samtidigt som det bjuds på både blås och en ultracatchig allsångsrefräng.

Det är fett och melodiöst. Det är rock ’n’ roll med en festlig fotbollskänsla och det är svårt att stå emot detta, inte minst när man får höra Grahn sjunga Karlskrona på karlskronitiska som kanske inte tillhör den vackraste dialekten i landet …

Dra i gång Vi ger oss aldrig på maxad volym så lär taket röra på sig!

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Här kommer Metallica i ett countryformat ...

Nästa inlägg

Exit wounds är en av The Wallflowers bästa plattor