En fin samling med Joe Strummers bästa sololåtar

Det har snart gått 20 år sedan Joe Strummer gick bort.

Nu får vi en samling med hans bästa sololåtar – och lite till.

4/5

Artist:
JOE STRUMMER
Albumtitel:
ASSEMBLY
År:
2020
Genre:
PUNK, ROCK
Skivbolag:
DARK HORSE RECORDS

Joe Strummer gjorde en jäkla massa bra grejer med det legendariska punkbandet The Clash – som valdes in i The rock and roll hall of fame 2003 – som han också var med och grundade.

Bandet var aktivt under tio år och lades ned 1986, men Strummer hade utöver det även en solokarriär och han släppte album med The Mescaleros.

Och för den – om det nu finns någon? – som kanske har missat Joe Strummer så kommer samlingen Assembly att vara ett utmärkt tillfälle att få höra lite av den låtskatt som han lämnade efter sig. För den som har lyssnat på Strummer genom åren så är detta en härlig påminnelse om vad han gav oss.

Visst, det kunde vara ojämnt det som Strummer gjorde efter The Clash, men å andra sidan så är topparna riktigt höga så att sätta ihop en samlingsplatta är ingen dum idé.

 1. Coma girl
 2. Johnny Appleseed
 3. I fought the law (Live)
 4. Tony Adams
 5. Sleepwalk
 6. Love kills
 7. Get down Moses
 8. X-ray style
 9. Mondo Bongo
 10. Rudie can’t fail (Live)
 11. At the border, Guy
 12. Long shadow
 13. Forbidden city
 14. Yalla yalla
 15. Redemption song
 16. Junco partner (Acoustic)

Fast en Strummer-samlingsplatta – även om den är koncentrerad på solo- och The Mescaleros-tiden – utan några The Clash-låtar känns ju bara fel.

På Assembly finns det också med tre låtar med dem: I fought the law, Rudie can’t fail och Junco partner. De två första kommer som live-versioner och den tredje kommer i ett akustiskt format.

Assembly inleds dock med en av de absolut bäst låtarna som Joe Strummer har gjort: Coma girl. Det är en brutalt skön låt som går lite åt ska-hållet.

Sedan blir det Johhny Appleseed som drar åt folkrock-hållet innan det blir en härlig liveversion av klassikern I fought the law.

En annan höjdpunkt på albumet är den sköna balladen Sleepwalk, som skickar ut någon caribbean-känsla, som finns med på albumet Earthquake weather från 1989.

Det är mer punk över Love kills – och då är även det en gammal Strummer-favorit som finns med i filmen Sid and Nancy från 1986.

Forbidden city är mer rock ’n’ roll medan det blir lite reggaekänsla över Get down Moses. Dessutom gör Joe Strummer en cover på Bob Marleys Redemption song.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

The Treatment släpper album nummer fem

Nästa inlägg

Unwell gjordes om och blev Used to be ...