Future Islands släpper sin femte studioplatta

Sex år efter genombrottet är det dags för Future Islands att släppa sin femte studioplatta.

Vi får den finfina As long as you are.

4/5

Artist:
FUTURE ISLANDS
Albumtitel:
AS LONG AS YOU ARE
År:
2020
Genre:
ALTERNATIVE, INDIE, POP, SYNTHPOP
Skivbolag:
4AD

Det amerikanska synthpopbandet bildades 2006, men det var först 2014 som de fick sitt genombrott med låten Seasons (Waiting on you).

 • Wave like home (2008)
 • In evening air (2010)
 • On the water (2011)
 • Singles (2014)
 • The far field (2017)
 • As long as you are (2020)

Sex år efter genombrottet låter de lika bra som tidigare. As long as you are är stundtals en magisk platta, inte minst eftersom Future Islands blandar det glada med melankoliska känslor.

 1. Glada
 2. For sure
 3. Born in a war
 4. I knew you
 5. City’s face
 6. Waking
 7. The painter
 8. Plastic beach
 9. Moonlight
 10. Thrill
 11. Hit the coast

Future Islands (Samuel T. Herring, Mike Lowry, William Cashion och Gerrit Welmers) ger oss synthpop, alternative rock och indie pop på sitt alldeles speciella sätt.

Man får lite vibbar från Fine Young Cannibals. Det är väl för att Roland Gifts röst påminner om Samuel T. Herrings. Annars är det kanske inte så mycket mer som går att jämföra … förutom att båda banden är grymt bra.

På As long as you are inleder Future Islands med Glada. Då börjar man nästan att fundera på vad de har gjort nu? Det är mörkt som tusan och det är nästan så att man börjar tänka på Nick Cave And The Bad Seeds. Inte för att det är dåligt på något sätt, men oväntat. Det tar några lyssningar innan den låten sätter sig, men sedan så älskar man den.

Därefter blir det, i alla fall lite, snabbare synthlåtar och de fastnar direkt – och man kan riktigt se Herrings framföra de här låtar hos David Letterman och han kör samma magiska dans denna gång …

Future Islands har dock plats för mer melankoliska och mörkare låtar och det är så svårt att inte gilla det. Det är mjukt, skönt och så fruktansvärt bra att dra i gång när man inte är på topp en sen kväll som börjar bli natt när regnet öser ned utanför fönstret.

The city I’m sick and tired
And wild
The city that I came to love

I’m leaving
Filled with paranoia inside
Trust left with the loss of my pride
I say, so long.

Future Islands på City’s face

Det är dock när det blir lite, lite mer fart som man piggnar till och en låt som Waking ser i alla fall till att man vill ge sig ut i natten trots höststormar och covid-19-skiten. När man väl har hittat ut så är det bara att låta plattan snurra på från början till slut för på något sätt ser Future Islands till att man får känslan om att allting kommer att bli bättre.

Topp tre? Waking, Hit the coast och For sure.

Future Islands
Samuel T. Herring
(sång)
William Cashion (bas, gitarr)
Gerrit Welmers (keyboards)
Michael Lowry (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Gotthard hedrar sin vän på bästa sätt

Nästa inlägg

LANY låter lika fantastiskt bra varje gång

Senaste om Future Islands