Eric Palmqwist säger Hej då

Hur hanterar man en jobbig separation och uppbrott?

Eric Palmqwist gjorde en oerhört personlig platta som fick namnet Hej då.

4/5

Artist:
ERIC PALMQWIST
Albumtitel:
HEJ DÅ
År:
2020
Genre:
POP, INDIE
Skivbolag:
ELLA RUTH INSTITUTET

Sedan det tidiga 1990-talet har Eric Palmqwist varit aktiv i olika musikaliska konstellationer, däribland Monostar och det nu kultförklarade EP’s Trailer Park.

Förra året debuterade han med att göra en platta på svenska: En halv gris kan inte gå. Det albumet var högst personligt när Palmqwist förmedlade en personlig resa ur ett missbruk.

Nu kommer nästa album – Hej då – och även denna gång är det högst personligt.

 1. Du och jag mot döden
 2. Rävarnas hav
 3. Hej då
 4. Änglar
 5. Ingenting
 6. Himlen faller ner
 7. Faller
 8. Vi två går åt varsitt håll
 9. Man behöver inte vara död för att va blå
 10. Håller fast vid en dröm fast den inte finns kvar
Eric Palmqwist släpper albumet Hej då. Foto: Johan Bergmark

Om man nu tyckte att Eric Palmqwist var personlig på hans förra album så blir det ännu mer nu. Ja, det känns nästan som om han har öppnat upp sin dagbok och låter alla läsa den.

Jag var mitt inne i den stora kärleken med familj, barn, hus, två katter och en Mitsubishi Lancer. Sen hände det en massa jobbiga saker som gjorde att livets gummiband sprack. Jag är själv skilsmässobarn. På den tiden var det mycket skam och skuld i det. I alla fall där jag växte upp. Jag har nog alltid längtat efter en egen kärnfamilj. Därför kändes mitt eget misslyckande extra hårt. Det mynnade ut i albumet Hej då.

Eric Palmqwist

Och med tanke på att temat denna gång är separation och uppbrott så blir det inte några direkt glada texter på låtarna. Här är ett litet kort urval av vad man kan höra vad Palmqwist ge oss:

 • ”När jag ser mig själv i spegeln, ser jag bara mig och döden.”
 • ”Är du också lika ensam som jag.”
 • ”Inget bra kommer ur oss två nu.”
 • ”Vad vi än gör så slits vi mer isär.”
 • ”Vi som hade allt, nu har vi ingenting.”
 • ”Allt som var enkelt, det har blivit svårt.”

Sedan finns det låttitlar som Himlen faller ner, Faller, Vi två går åt varsitt håll och Håller fast vid en dröm fast den inte finns kvar … Det blir väldigt känslosamt, men samtidigt är soundet inte alls lika mörkt.

Palmqwist ger oss sin indie-folk-pop – eller vad man ska kalla det – som gör att läget ljusnar en hel del. Trots det allvarliga så får man någon skön känsla när soundet, där han varierar sig på låtarna och ger oss allt från indierock och vispop till lite mer nordic soul-känsla, känns så mycket gladare.

Topp tre? Du och jag mot döden, Hej då och Vi två går åt varsitt håll … och Man behöver inte vara död för att va blå. Här finns dock inte en enda låt som inte är himla bra – och här finns dessutom låtar som växer och växer för varje lyssning.

Hej då släpps den 1 oktober.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

2 Comments

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Legendaren är tillbaka med ett nytt album

Nästa inlägg

Vackert och ledsamt från en mästerlig Tom Waits

Senaste om Eric Palmqwist