En ny suverän singel från Eric Palmqwist

Eric Palmqwist är tillbaka med sin andra singel inför hans kommande album.

Vi får Man behöver inte va död för att va blå – och man kan väl säga att det är en Palmqwist som man känner igen … och då är det bara till att dra i gång låten med en gång!

4/5

Artist:
ERIC PALMQWIST
Albumtitel:
MAN BEHÖVER INTE VA DÖD FÖR ATT VA BLÅ (SINGEL)
År:
2020
GENRE
INDIE, POP
Skivbolag:
ELLA RUTH INSTITUTET

Eric Palmqwists karriär spänner över snart två decennium. Han var med i 1990-talets manglande indierock i Monostar till 2000-talets fusion av country, pop och folk i EP’s Trailer Park.

2019 blev han dock soloartisten Eric Palmqwist – och hans platta En halv gris kan inte gå är en riktigt skön sak och den rekommenderas varmt om du har missat den.

Och den här nya singeln, Man behöver inte va död för att va blå, känns lite som om den får ta vid där albumet från förra året slutade. Det är fortfarande en blandning av indiepop, indierock och folkpop som är hur lätt som helst att ta till sig.

Eric Palmqwist släpper singeln Man behöver inte va död för att va blå. Foto: Johan Bergmark

Soundet som Eric Palmqwist bjuder på gör givetvis mycket, men en viktig sak med honom är att han bjuder på spännande texter. Jag gick i gång på den här låten redan efter första lyssningen och kom på mig själv med att sitta och småle – trots att det inte är tidernas mest roliga text.

Då börjar man att lyssna lite mer på texten – precis som man gjorde på soloplattan från förra året. Fast denna gång handlar det inte om vägen ut ur ett missbruk. Det känns lite konstigt att skriva att det både är allvarligt och glatt på en och samma gång, men det är känslan man får.

Jag vet att tiden läker alla sår
Jag söker tröst, men får ingen nåd
Allting som var enkelt, det har blivit svårt
Man behöver inte vara smart för att förstå
Man behöver inte vara död för att vara blå

Eric Palmqwist

Vad låtarna på det kommande albumet, Hej då, kommer att handla om håller Palmqwist för sig själv, men man kan ju ha sin gissning med tanke på albumtiteln och den här singeln …

Han säger i alla fall så här, i ett pressutskick, om singelsläppet: ”Jag har alltid velat göra en låt med Krautkomp. Jag har alltid velat göra en låt där titeln innehåller ordet blå. Jag har också alltid velat spela in på en blå metallic Gibson SG med svajarm. Inget av detta har konstigt nog blivit av tills nu.”

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Här är lite nytt från synthpopduon Hurts

Nästa inlägg

Ulf Nilsson ger oss en låt att hämta kraft ifrån

Senaste om Eric Palmqwist