Nu börjar JAWS slå på allvar i England

Vid en snabb anblick över den svenska musiktyckarkåren tycks det inte vara särskilt många som känner till JAWS.

Det är synd kan jag tycka och för er som inte vet är JAWS ett brittiskt indieband från Birmingham som 2019 släppte sitt tredje album, The Ceiling.

5/5

Artist:
JAWS
Album:
THE CEILING
År:
2019
Genre:
INDIE
Skivbolag:
JAWS

Jaha, varför borde ni bry er då? Jo, för att The Ceiling är ett album som, utöver det faktum att det är sanslöst bra, även visar på en imponerande utveckling hos detta band vilket har lett till att de nu börjat slå igenom på allvar i England.

Be slowly från 2014 var precis så kantig och skramlig i soundet som ett debutalbum ska få vara. Simplicity från 2016 visade på en mer slipad produktion och låtar som andades både dream pop och indierock. På The ceiling tar JAWS ut svängarna ännu mer.

Do you remember? mynnar ut i ett sprakande grunge-outro, på January har man slängt in en akustisk gitarr medan drömlika Fear snarare påminner om The xx. Bandet bevarar dock sitt distinkta uttryck som löper som en röd tråd genom alla låtar; kvar finns de självutlämnande texterna, den stundtals ekande frånvarande sången och de medryckande melodierna. JAWS är med andra ord fortfarande JAWS samtidigt som de vågar experimentera med sitt sound. Och det låter fantastiskt bra.

Med End of the world når albumet sin absoluta höjdpunkt. Det är en låt som kulminerar i ett mäktigt, distat gitarriff ackompanjerat av pådrivande trummor. Mot slutet av albumet sjunker energin vilket ger utrymme för lite lugnare låtar som indiepärlorna The ceiling och Please be kind. Det är ett album som spänner över flera genrer, men som fortfarande är enhetligt, väl avvägt och nydanande. Det är underbar lyssning.

På det nyss nämnda titelspåret sjunger sångaren Connor Schofield ”just keep going, there’s no ceiling”, vilket känns talande för bandets approach på detta album. The ceiling visar på en kreativitet som inte vet några gränser och det är befriande att se ett band som vågar göra detta utan att ta hänsyn till vad som är mainstream eller inte.

Med The ceiling har JAWS tagit sig till nya höjder och jag håller med dem – det är bara att fortsätta. Det finns inga gränser för hur stora de kan bli.

Bästa spår: Do you remember?, End of the world, Please be kind och The ceiling.

Musikälskare med förkärlek för allt som är indie och alternativt - typ så. Fem album som jag håller kärt: Frightened Rabbit - Midnight organ fight, JAWS - The ceiling, The War On Drugs - A deeper understanding, American Football - LP3, The Killers - Hot fuss.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Streetlights - By Lightnings debutplatta är här

Nästa inlägg

Det blir dubbelt upp med Simon Alexander ...