Berwanger väljer en mer avskalad väg

Efter sin tid i The Anniversary och The Only Children gick Josh Berwanger vidare med en solokarriär.

Och för någon månad sedan var det dags för Berwanger att släppa en ny platta: Watching a garden die.

4/5

Artist:
BERWANGER
Album:
WATCHING A GARDEN DIE
År:
2019
Genre:
ROCK
Skivbolag:
WIRETAP RECORDS

Josh Berwanger gjorde en del grymt bra album tillsammans med såväl The Anniversary som The Only Children, men det gick inte riktig som de hade tänkt sig och Berwanger hade kommit till ett vägval. Skulle han fortsätta med musiken eller var det dags att kasta in handduken? Svaret på det vet ni redan.

För tre år sedan släppte Berwanger plattan Exorcism rock och det är en riktig höjdare! Det är en rockplatta av högsta klass och man trodde väl att han skulle fortsätta ge oss den typen av alternativ rock/powerpop. Han gjorde det stundtals på uppföljaren And the star invades.

2019 gör han det inte. Nu ger Berwanger oss ett annorlunda sound. Det är mycket mer avskalat och det går åt Bob Dylan– och Tom Petty-hållet.

 1. Long way down
 2. Even the darkness doesn’t know
 3. Bad vibrations
 4. Paper blues
 5. The business of living
 6. Friday night
 7. New guitar
 8. When I was young
 9. Turn off your mind
 10. I keep telling myself
 11. Remain untamed

Man blir lite tudelad när man drar i gång det här albumet. Exorcism rock är så sjukt bra att man vill höra Berwanger på det sättet gång på gång. Sedan är ju det här också … annorlunda. Det är mycket bra, men annorlunda.

Sedan måste man uppskatta artister som vägrar att sälja ut sig. Berwanger är inte intresserad av springa runt med designade kläder eller göra popmusik för att det ska sälja.

Berwanger vill göra rock ’n’ roll.

Och det gör han.

Han gör det på sitt sätt och på ett ärligt sätt.

Watching a garden die inleds med Long way down. Det är en soft låt som som går åt folkrockhållet, men det är lite mer här. Det blir lite extra bra när man dessutom får ett lite småstökigt gitarrsound.

Berwanger fyller sedan på med americanalåten Even the darkness doesn’t know. Det är soft och känslosamt och Berwnger sjunger bland annat ”Movin’ through the country // See the beaty that’s been unseen // It’s like shadows of wallpaper // Just a heartbreak cusader // Invader of love that’s been stolen // And forever broken // My one, my love”.

Sedan får vi ett av de bästa spåren på albumet: Bad vibrations. Det är lite snabbare. Det är mer rock ’n’ roll. Det är handklapp och en Josh Berwanger som visksjunger. Här får man en del The Wallflowers-vibbar.

Även Paper blues sticker ut. Här får vi lite orgel och en akustisk gitarr som styr hela låten som sedan rundas av med ett elgitarrsolo. Häftigt och annorlunda.

The business of living är en alternativ countrylåt där det finns twang och munspel. Även den suveräna When I was young är alternativ country.

Friday night är en lite snabbare låt precis som Turn off my mind. De går lite mer åt powerpophållet.

Topp tre? Bad vibrations, Long way down och The business of living.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Soloplatta nummer fem av Joey Cape

Nästa inlägg

Sum 41 låter inte som förr i tiden ...

Senaste om Berwanger