Avantasia - Moonglow
4/5
Artist:
Avantasia
Album:
Moonglow
År:
2019
Genre:
Metal
Bolag:
Nuclear Blast

Avantasia imponerar som vanligt

Tobias Sammet imponerar varje gång han släpper en platta.

Det spelar ingen roll om det är med Edguy eller som nu med supergruppen Avantasia.

Tobias Sammet bildade heavy metal-operan Avantasia under 1999 och genom åren och det har blivit åtta studioalbum.

 • The metal opera (2001)
 • The metal opera part II (2002)
 • The scarecrow (2008)
 • The wicked symphony (2010)
 • Angel of Babylon (2010)
 • The mystery of time (2013)
 • Ghostlights (2016)
 • Moonglow (2019)

Sammet har fått med alla möjliga gästartister i sitt projekt. På Moonglow finns Bob Catley (Magnum), Candice Night (Blackmore’s Night), Eric Martin (Mr. Big), Geoff Tate (Operation: Mindcrime), Hansi Kürsch (Blind Guardian), Jørn Lande (Jorn), Michael Kiske (Helloween),
Mille Petrozza (Kreator) och Ronnie Atkins (Pretty Maids) med. Bara den listan är imponerande och man bara vet att det här kommer att bli ännu ett power metal-mästerverk – och det är Moonglow som har urstarka spår hela vägen.

 1. Ghost in the moon
 2. Book of shallows (Hansi Kürsch, Ronnie Atkins, Jørn Lande, Mille Petrozza)
 3. Moonglow (Candice Night)
 4. The raven child (Hansi Kürsch, Jørn Lande)
 5. Starlight (Ronnie Atkins)
 6. Invincible (Geoff Tate)
 7. Alchemy (Geoff Tate)
 8. The piper at the gates of dawn (Ronnie Atkins, Jørn Lande, Eric Martin, Bob atley, Geoff Tate)
 9. Lavender (Bob Catley)
 10. Requiem for a dream (Michael Kiske)
 11. Maniac (Eric Martin)
 12. Heart

Plattan, som tog två år att göra, innehåller tolv spår och den snurrar i mål efter drygt 70 minuter och då har Avantasia bjudit på klasslåtar. Det är mäktigt och fett, men det det finns också låtar som är lite mer softa. Här finns allt från celtic- och världsmusik till stora körer och feta gitarriff – och det är mycket av allt.

Det är ännu en heavy metal-opera från Avantasia.

Plattan kickar i gång med tiominuterslåten Ghost in the moon och det är en låt som kunde har gjorts av såväl Metal Loaf som Bonnie Tyler under 1980-talet. Den börjar med ett piano och sång innan allting kickar i gång.

Det blir lite tyngre och snabbare med Book of shallows där Hansi Kürsch, Ronnie Atkins, Jørn Lande och Mille Petrozza tar plats. Snabbt behöver dock inte betyda att det låter som bäst … I stället är det den lite mer softa titellåten Moonglow, med Candice Night, som fastnar mest. Den duetten är en grym låt.

Nästa låt som får en att vilja vrida upp volymen lite extra är The raven child som även den går i ett lite lugnare tempo och här får vi lite celticinfluenser.

Ronnie Atkins brukar alltid göra bra grejer och då kan ni räkna med att Starlight går hem. Han och Jørn Lande, Eric Martin, Bob Catley, Geoff Tate finns med på The piper at the gates of dawn och den låten tillhör de bästa på plattan. Det är fart och ett sjuhelsikes gung när hela Avantasia-gänget kickar i gång på alla cylindrar.

Att Bob Catley skulle leverera visste vi redan på förhand. Då blir också Lavender en låt som hamnar som topp tre. För den som gillar Helloween så är det bara till att dra i gång Requiem for a dream där Michael Kiske finns med. Du lär knappast bli besviken …

Vi får även en cover på Michael Sembellos Maniac som var med i filmen Flashdance. Nja, blir det dock på den.

Topp tre? Moonglow, Ghost in the moon och Lavender. Det är dock sjukt svårt att bara välja ut tre låtar från den här plattan.

Avantasia
Tobias Sammet
(sång, keyboard, bas)
Sascha Paeth (gitarr, bas)
Michael Rodenberg (keyboard, piano)
Felix Bohnke (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

The Old Firm Casuals - Holger Danske
Föregående inlägg

Drag och gung med The Old Firm Casuals

Beast In Black - From Hell With Love
Nästa inlägg

Metal, synth och schlager ... Beast In Black!

Senaste om Avantasia