/

Originalet vinner alltid … eller? Del 2

Det spelar ingen roll vem som gör om den eller hur bra den nya versionen är.

Originalet vinner alltid … eller?

Här har ni återigen ett helt gäng med covers som utmanar originalet.

Neck Deep – Torn

Poppunkbandet Neck Deep tar en 1990-talsklassiker och gör den som ingen annan har gjort den förr. Det är magi. Låten skrevs av Scott Cutler, Anne Preven och Phil Thornalley och spelades in av Lis Sørensen och låten heter då Brændt. Många tror säkert att det är australiensiskan Natalie Imbruglia som har gjort den, men det stämmer inte. Det var dock med henne som det blev en stor hit under 1997.

Stand Atlantic – Your graduation

Det är poppunk-/emo-bandet Modern Baseball som ligger bakom originalet och den är med på albumet You’re gonna miss it all. Stand Atlantic gör den lite annorlunda och det är en riktigt skön version.

Dave Hause – Hold out your hand

Brandi Carlile släppte en suverän americana platta under 2018 och det är där originalet finns. Dave Hause lyssnade på albumet dagligen och till slut bestämde folkpunkrockaren sig för att göra en cover på Hold out your hand och det låter så bra att man inte vet vart man ska ta vägen.

Messiah’s Kiss – It’s no good

De band som har gjort en cover på någon av Depeche Modes alla superlåtar är knappast lätträknade. Här är det metalbandet Messiah’s Kiss som gör en sjukt häftig version av synthpoplåten. Den här versionen finns med på plattan Get your bulls out! som släpptes 2014.

November Stories – The look

Ett svenskt band som ger sig på en svensk klassiker. Originalet finns med på Roxettes platta Look Sharp! från 1988. Här låter den dock helt annorlunda …

Anti-Flag – For what’s it worth

En klassisk låt som Buffalo Springfield släppte redan 1966. Anti-Flag lyfte fram For what’s it worth tidigare i år och förpackade den i en liten punkkostym. Låten passar dem onekligen perfekt!

Chris Cornell – Nothing compares 2 U

Det är en låt som alla förmodligen mest förknippar med Sinéad O’Connor som hade en dunderhit med den 1990. Det är dock Prince som har gjort låten och den finns med på hans projekt The Familys album från 1985. Här är den i en makalös version av Chris Cornell. Det är en av de bästa versionerna som jag har hört av den här låten!

Skylar Grey – Stand by me

Originalet är en sådan där klassiker som förmodligen varenda människa på planeten har hört. Ben E. King släppte den redan 1961 och än i dag låter den hur bra som helst. Skylar Grey skickade ut sin version under 2018 och ta mig tusan om hon inte lyckas behålla känslan i låten. Rysningar!

Selma & Gustaf & The Unmarried Queen – Dead in the water

Selma & Gustaf & The Unmarried Queen är personliga favoriter här hemma. När de dessutom gillar Noel Gallaghers låtar, som en annan har lite som en husgud, så är det klart att man blir nyfiken. Och gissa om det här svenska gänget gör Dead in the water bra! Originalet finns med på albumet Who built the moon? (2017).

Britan hooligans – Truly madly deeply

Brittiska huliganer tar Savage Gardens kärleksballad och gör den till något helt olikt originalet och det låter hur bra som helst. En sjukt häftig version helt enkelt. Om jag har hittat rätt info så är det Tottenham Hotspur-supportrar som gör det här. Dock inte alls säker på det.

Trampolene – Friday I’m in love

The Cures Friday I’m in love är den bästa fredagslåten som någonsin har gjorts. Den låten, som är med på albumet Wish som släpptes 1992, är ju bara dumt att ge sig på och försöka göra en cover av kan man ju tycka. Det tyckte inte det brittiska rockbandet Trampolene som gjorde en kanonversion av låten 2016.

Brian Fallon – Don’t look back in anger

Don’t look back in anger är något av Oasis signaturmelodi. Låten, som är med på albumet (What’s the story) Morning glory? från 1995, är så där magiskt bra.

Brian Fallon, som brukar gilla att göra covers, valde att plocka fram den och visst fan blir det bra även med sångaren från The Gaslight Anthem.

Def Leppard – Personal Jesus

Det är en låt som är hämtad från Depeche Modes sjunde studioalbum Violator. Många rankar den säkert som en av de absolut bästa låtarna som det brittiska synthpopgänget har gjort.

Def Leppard tyckte att det var en bra idé att göra om den till en rockigare version – och visst låter det bra!

Seether – Careless whisper

Careless whisper är en av 1980-talets absolut största ballader. Då var det George Michael som gjorde den.

2009 var det Seether som gjorde om den till någon grungeversion. Det låter faktiskt förvånansvärt bra även om man saknar saxen …

Morrissey – Back on the chain gang

Låten skrevs av Chrissie Hynde och hon spelade in den med The Pretenders som släppte den som singel 1982.

Här gör Morrissey den i en 2018-års version. Han gör den så bra att man kan tro att det är hans egen låt.

The Bones – Yesterday’s hero

Yesterday’s hero är en poplåt av John Paul Young och den släpptes 1975. Något år senare gjorde Bay City Rollers en suverän cover av låten.

Under 2006 var det punkrockarna The Bones som gjorde om den tillsammans med Mike McColgan (Dropkick Murphys, Street Dogs).

Den här versionen finns med på The Bones-plattan Partners in crime.

The Lumineers – Walls (Circus)

Det amerikanska folkrockbandet ville göra sin hyllning av Tom Petty när han gick bort. De valde att lyfta fram låten Walls (Circus) – och de gör den med en sådan känsla att nackhåret reser sig.

Originalet finns med på soundtracket till She’s the one (1996).

Nomy – Where did you sleep last night

Nomy testar på att göra en cover av en gammal amerikansk folksång som man i alla fall har kunnat härleda så långt bakåt i tiden som till 1870-talet.

Where did you sleep last night går även går under namnen In the pines och Black girl. De som såg till att låten blev riktigt stor under 1990-talet var Nirvana som körde den som en akustisk version på albumet MTV unplugged in New York.

Nu gör Nomy den på sitt eget speciella sätt …

Limp Bizkit – Behind blue eyes

Pete Townshend skrev låten och släppte den med The Who som andrasingel från albumet Who’s next 1971.

Nu-metal-bandet är bara ett av många band som har gjort en cover av klassikern. De gör den dock väldigt annorlunda och ha lagt till snack plus en ny vers och en extra refräng. Det är förlåtet. Det är så jäkla bra gjort!

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Against The Current - Past Lives
Föregående inlägg

En värdig uppföljare från Against The Current ...

Young Culture - (This Is) Heaven
Nästa inlägg

Young Culture låter bra hela vägen

Senaste om Krönikor