4/5
Artist:
Franz Ferdinand
Album:
Always ascending
År:
2018
Genre:
Indie
Bolag:
Domino Recording

Skön discorock med Franz Ferdinand

De ville låta som de aldrig har gjort förut.

Det kan man också konstatera att Franz Ferdinand lyckas med på den nya plattan Always ascending …

Det skotska indierockbandet Franz Ferdinand bildades 2002 i Glasgow och de slog igenom globalt med låten Take me out och det självbetitlade debutalbumet har fått kultstatus.

Nu har de skickat ut fem album:

 • Franz Ferdinand (2004)
 • You could have it so much better (2005)
 • Tonight: Franz Ferdinand (2009)
 • Right thoughts, right words, right action (2013)
 • Always ascending (2018)

Visst låter det lite annorlunda än de senaste plattorna, men det är väl knappast så att någon blir förvånad över att Franz Ferdinand skiftar stil lite grann.

De har ju alltid gjort lite som de har velat. De skiftade ju till exempel stil när de tog några kliv bort från postpunk-soundet för att ge oss ett lite mer dance-orienterat sound på Tonight: Franz Ferdinand. Fast man kan knappast säga att det under 2018 handlar om någon jätteförändring för Franz Ferdinand. Det är väl självklart att man känner igen det här gänget. Det känns snarare nytt och uppdaterat.

 1. Always ascending
 2. Lazy boy
 3. Paper cages
 4. Finally
 5. The academy award
 6. Lois Lane
 7. Huck and Jim
 8. Glimpse of love
 9. Feel the love go
 10. Slow don’t kill me slow

Förstaspåret Always ascending ger oss något nytt i Franz Ferdinand-katalaogen. Det är såväl funkigt som synthigt, det är mycket 1980-tal över det här samtidigt som man får en del The Killers-vibbar. Det är helt klart en ögonbrynshöjare. Det är en grym låt som de har fått ihop – fast det var väl i och för sig väntat att det skulle bli bra …

Lazy boy är en annan höjdare. Det blir ett så sjukt skönt gung när bandet trycker i gång allting. Det är nästan sjukt så bra discorock kan vara!

I’m a lazy boy, I’m a lazy boy

Never getting up in time

I enjoy being a lazy boy

Lying in your bed

Thinking of how a lazy boy loves you

Men här finns gott om bra låtar som Finally, Feel the love go och kanske framför allt The academy award. Den sistnämnda är soft, långsam och blir snabbt en favorit.

Always ascending är faktiskt ett av de mest spännande albumen som Franz Ferdinand har gjort sedan debuten … Det är också deras första platta utan gitarristen Nick McCarthy som har lämnat. Han har ersatts av Julian Corrie.

Albumet släpps i morgon den 9 februari.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Kyle Craft har hittat sin plats ...

Nästa inlägg

Odcult - egensinnigt, rockigt och mörkt