De 83 bästa albumen 2017

/

2017 är strax slut och det är dags att försöka få ihop en årsbästalista. Min första … och det är sjukt svårt!

Det har kommit så vansinnigt många kanonplattor under året att man vet knappt var man ska börja och sedan finns det en jäkla massa plattor som man inte ens har lyssnat på … men man får helt enkelt gå på det som har kommit ut ur högtalarna här hemma under året.

1

Eclipse – Momentum

Det svenska melodiösa hårdrockbandet gjorde en sjukt bra platta. Det fina med Eclipse är att det är melodiöst, men samtidigt småtungt och fartfyllt. På Momentum får vi inte ett enda spår som inte håller högsta klass. Dessutom finns Hurt med på plattan och det är en av årets absolut bästa låtar.

2

Booze & Glory – Chapter IV

Streetpunbandet brukar bjuda på vassa plattor, men Chapter IV är något utöver det vanliga. Den här brittiska punkmusiken är lysande.

3

Black Paisley – Late bloomer

Stefan Blomqvist och hans Black Pailseys lite softa rock har spelats och spelats här hemma. Varje gång så är det med ett leende på läpparna. Late bloomer är helt enkelt en grym debutplatta.

4

Midnite City – Midnite City

De bildades i januari 2017 och släppte sin debutplatta tio månader senare. Och plattan är ett rent melodiöst rock-monster! Midnite City ger oss tidlös melodiös rock/AOR av allra högsta klass.

5

Selma & Gustaf With The Unmarried Queen – Stories of

Mer svenskt och ännu ett debutalbum. Indiefolkbandet Selma & Gustaf With The Unmarried Queens platta Stories of är fylld av känslomässiga låtar. En rakt igenom fantastisk platta.

6

The Alarm – Blood red

En annan trodde nog att The Alarm hade gjort sitt. Ett mejl visade att man var ute och cyklade. Mike Peters och hans The Alarms lite avskalade rockplatta, Blood red, hamnar högt upp på listan över årets bästa album.

7

The Professionals – What in the world

De släppte sin debutplatta 1981. 2017 kom uppföljaren What in the world – och vilken punkrockplatta det är. Det kan vara årets bästa comebackplatta!

8

Flatfoot 56 – Odd boat

Det amerikanska celticpunkbandet har släppt ett gäng med plattor, men så bra som de låter 2017 har de inte gjort tidigare. Odd boat är så bra att de till och med slår Dropkick Murphys och Flogging Molly på fingrarna.

9

Greta van Fleet – From the fires

Egentligen skulle kanske inte Greta Van Fleet vara med här. From the fires är en dubbel-EP, men eftersom en annan inte hade hört den första delen tidigare så blir det som en fullängdare. När man drog i gång detta för första gången var det rena aha-upplevelsen. Den här rock ’n’ rollen är sjuk! Det här är Led Zeppelin år 2017. Typ.

10

One Desire – One Desire

Det är melodiöst och produktionen är så snygg att man inte kan sluta lyssna. De finländska rockarna gjorde en av årets bästa debutplattor och är tia på listan över årets bästa plattor.

11

Grumpynators – City of sin

Det är finskt på tiondeplatsen. Det är danskt på elfteplatsen. Det är Grumpynators som släppte en superskön hårdrocksplatta. City of sin överträffade alla förväntningar och med det gunget som Grumpynators bjuder på så blir det en plats högt upp på listan.

12

Raintimes – Raintimes

Raintimes är ett minst sagt lyckat Frontiers Music s.r.l.-projekt. De skickade ut några singlar under året och byggde upp höga förväntningar. De slog till och med dem och Raintimes tillhör årets absolut bästa AOR-album.

13

One Bad Son – Made in the name of rock n roll

Kanadensiska One Bad Son har kommit fem plattor in i karriären och då får de till en fullträff. Made in the name of rock n roll är en rock ’n roll-stänkare! Det är en sylvass hårdrocksplatta!

14

U2 – Songs of experience

Bono & company är tillbaka något försenat, men som de är tillbaka. Songs of experience är en klassplatta!

15

Jason Isbell And The 400 Unit – The Nashville Sound

Den amerikanska americana/altcountry-stjärnan gör en platta som får nackhåret att resa sig. Det är en sådan känsla i det här att man inte kan sluta lyssna. När Jason Isbell And The 400 Unit sedan driver på lite så blir det ännu bättre.

16

Airbourne – Diamond cuts: The b-sides

Plattor med b-sidor brukar vara ojämna som tusan. Det gäller inte australiensiska Airbourne som levererar en grym hårdrocksplatta där inte en enda låt borde ha varit en b-sida!

17

The Maine – Lovely, little, lonely

Frågan är om inte The Maine var det bästa alternativa rockbandet under 2017? De levererade verkligen. Inte nog med att de gjorde Lovely, lonely, little utan de skickade även ut en fantastisk tvåspårs-EP inför julen.

18

Mimikry – Låtsläpparlista

Visst, det är inget fysiskt släpp och de är inte ens klara med sin grej där de, sedan i april månad, har släppt en ny låt den första fredagen i varje månad. Mimikry kommer ändå med in på listan eftersom de har bjudit på så många bra låtar där vi har fått allt från punk och poppunk till sommar- och jullåtar. Låtarna från projektet kommer att finnas med på plattan GRIT som släpps i början av 2018.

19

Japanoid – Near to the wild heart of life

Åtta låtar känns lite fattigt, men jäklar vilken klass det är. Indiegaragebandet bjuder på småstökig, men melodiös rock ’n’ roll.

20

AFI – AFI

Det alternativa rockbandet bildades 1991 och i år fick vi den självbetitlade plattan AFI som även kallas för The blood album. Det är bandets tionde album och kanske deras bästa.

21

Tokyo Motor Fist – Tokyo Motor Fist

Ted Poley var tillbaka med ett nytt band och det här är melodiös hårdrock av högsta klass. Tokyo Motor Fists platta är en platta med killers, no fillers.

22

Tom Baker And The Snakes – Lookout tower

Det är högenergisk rock ’n’ roll med massor av gitarrer. Tom Baker skickade ut Lookout tower och det är en grym platta!

23

Dave Hause – Bury me in Philly

Han har gjort ett par grymt bra plattor, men 2017 kom fullträffen, Bury me in Philly. Det här är Dave Hauses bästa och jämnaste platta. Någonsin.

24

Deaf Havana – All these countless nights

Deaf Havana har kommit fyra plattor in i karriären. Då får vi en grymt bra alternativ rockplatta som gränsar till poprock. De har aldrig låtit bättre.

25

Tommy Heart – Spirit of time

Tommy Heart hade fullt upp under 2017. Han släppte soloplattan Spirit of time som var rena monsterplattan. Heart ger oss melodiös hårdrock som låter hur bra som helst. Han hann också med att släppa en platta med Kee Of Hearts som även den var väldigt bra.

26

Snakecharmer – Second skin

Snakecharmer gör rock ’n’ roll som den gjordes på den gamla goda tiden. Med Second skin får vi helt enkelt en lysande rockplatta. Det tog dock fyra år att få fram uppföljaren till debuten.

27

Ryan Adams – Prisoner

Det har gått 17 år sedan singer-songwritern bestämde sig för att satsa på en solokarriär. Och sedan dess har han skickat ut hur mycket bra plattor som helst. Det är ingen skillnad med Prisoner som har Adams kvalitetsstämpel på sig.

28

Kickin Valentina – Imaginay creatures

Hårdrocksbandet Kickin Valentina skickade ut uppföljaren till Super atomic – och vilken jäkla platta Imaginay creatures är! Det är klassisk hårdrock med en modern touch som låter fantastiskt bra.

29

Picture This – Picture This

Redan sedan starten 2015 har det varit toal succé för Picture This hemma i Irland. Den succén lär spridas vidare med en sådan här debutplatta i ryggen.

30

Art Nation – Liberation

Det är kanske lite tuffare än hur Art Nation brukar låta, men det är också lite bättre. Liberation är en monsterplatta som inte kommer så jäkla långt efter Eclipses Monumentum och One Desires självbetitlade album i kategorin melodiös hårdrock.

31

Thunder – Rip it up

Veteranrockarna har släppt plattor i 27 år och inte en enda gång har det gått fel. Det gör det inte nu heller. Rip it up är en klassisk rockplatta.

32

Rancid – Trouble maker

Punkgänget Rancid skickade ut sin nionde platta och den innehåller några minst sagt fantastiska nummer. Det är dock aningen ojämnt annars hade plattan snabbt klättrat på listan.

33

H.E.A.T – Into the great unknow

Det svenska melodiösa hårdrocksbandet släpper alltid bra grejer. Into the great unknown låter både fräscht och nytt samtidigt som det klassiska H.E.A.T finns kvar. Klart att det blir bra då.

34

Thåström – Centralmassivet

Legendaren. Ett av årets tyngsta svenska släpp och ett av de bästa. Thåström tar med oss på en nio låtar lång resa där han på sitt klassiska sätt pratsjunger oss igenom hela plattan. Jag säger bara Bluesen i Malmö.

35

Cock Sparrer – Forever

Cock Sparrer har levererat sin punkrock under 45 år och de har inte tröttnat det minsta. Snarare tvärtom för Forever är det bästa albumet på länge från det brittiska bandet och Gonna be alright kan vara en av de låtar som jag har spelar mest under 2017.

36

The Menzingers – After the party

Tio år efter debutplattan A lesson in the abuse of information technology släppte The Menzingers After the party. Och det är en fruktansvärt bra punkrockplatta. Det är så bra att man drog till London för att få se dem live.

37

Dropkick Murphys – 11 short stories of pain & glory

Dropkick Murphys har levererat bra celticpunkrockplattor i 20 år och de blir fasiken bara bättre och bättre. 11 short Stories of pain & glory är inget annat än ett klassalbum.

38-39

Chris Stapleton – From a room: Volume 1 & 2

Chris Stapleton skickade ut två plattor under 2017. Vi fick From a room: Volume 1 och From a room: Volume 2. Gemensamt för americana/altcountry-plattorna är att de är lysande. Stapleton har en sådan känsla i det han gör. Dessutom svänger han över i flera olika genrer som gör att man aldrig tröttnar.

40

Colter Wall – Colter Wall

22 år gammal och grabben från Saskatchewan i Kanada har redan lyckats göra en platta som kommer att skriva in sig i historieböckerna som en kanonplatta. Wall har helt enkelt gjort en suverän americanaplatta.

41

Roger Karlsson – Gubbjävelvärld

Karlsson ger oss berättelser som man bara måste höra och ta till sig. De är förpackade i något pop-rock-folk-vis-format och när man väl har börjat lyssna går det inte att sluta.

42

Riverdogs – California

Det är Riverdogs första platta på sex år. Då får vi verkligen något speciellt. Vi får rak rock ’n’ roll som lutar åt det melodiösa hållet och som blir bättre för varje lyssning.

43

Liam Gallagher – As you were

Den förre Oasis-sångaren skickar ut en platta som överraskar. Liam Gallagher valde helt enkelt att göra en Oasis-platta själv och det låter jäkligt bra.

44

Noel Gallagher’s High Flying Birds – Who built the moon?

Om Liam Gallagher valde att göra en Oasis-platta så valde Noel Gallagher att göra något helt annat. Han lekte fram Who built the moon? Då får vi höra Noel Gallagher på ett sätt som vi aldrig har hört honom tidigare, men vi får också en del av det som gjorde honom så stor med Oasis och Noel Gallagher’s High Flying Birds för den delen.

45

The Lillingtons – Stella Sapiente

Det hann gå elva år mellan plattorna The too late show och Stella Sapiente. Då låter det inte riktigt som väntat, men det är hur bra som helst. Pungänget The Lillington står för en suverän platta.

46

The Alarm – Viral black

Mike Peters och hans The Alarms andra platta under 2017. Om Blood red var lite avskalad så fick vi mer av allt på Viral black som även det var en jättebra platta.

47

The Hawkins – Ain’t rock n roll

Det är lite retrorock, det är lite bitigt och det är ett jäkla ös när Arbogabandet The Hawkins skickar ut sin debutplatta Ain’t rock n roll. Och det kommer man långt med.

48-49

Fredrik Larson – Nattåget från Prag/1979

Fredrik Larson valde att ta gamla låtar och göra om dem under 2017. Det blev två plattor: 1979 och Nattåget från Prag. Det är två riktigt bra plattor där Larsons berättelser är det som göra låtarna. Nattåget från Prag var den rockigare av dem.

50

Radiation Romeos – Radiation Romeos

Ett nytt band som skickar ut sin debutplatta under 2017. Vi får Radiation Romeos självbetitlade platta som bjuder på en metalkantad melodiös hårdrock. Det är en platta som är fullmatad med bra låtar.

51

Black Star Riders – Heavy fire

Det är modernt samtidigt som vi får 1970-talsrock ’n’ rollvibbar. Det är ganska lättillgängligt och låtarna växer för varje lyssning. Heavy fire är ytterligare en kanonplatta från Black Star Riders.

52

Junkyard – High water

Det amerikanska hårdrocksbandet firar 30 år och skickar ut en riktigt vass platta i High water.

53

Black Aces – Anywhere but here

Det låter väldigt mycket AC/DC om Black Aces. De låter till och med bättre … AC/DC kan lägga ner för här framför Black Aces bra mycket rökigare öl & fotbollsrock ’n’ roll än vad de fenomenala pionjärerna har förmått att göra de senaste 20 åren.

54

Stilett – Sassa

En ganska färsk platta tar sig in på listan. Det är det svenska pungänget Stilett som följer upp debuten med en lika bra platta. Här finns ett helt gäng med superlåtar.

55

Jesper Binzer – Dying is easy

D-A-D tog en paus för första gången på 30 år. Då började det klia i fingrarna på Jesper Binzer som skickade ut soloplattan Dying is easy.

56

Wildness – Wildness

Det började lite smått med två låtar på Youtube. Sedan blev det ett skivkontrakt med AOR Heaven och ännu lite senare med ett fantastiskt debutalbum. Wildness melodiösa rock är så jäkla bra!

57

Grande Royale – Breaking news

Det är rakt på-rock ’n’ roll med både ett jäkla gung och driv. Den här rockmusiken är beroendeframkallande!

58

KSMB – Ond saga

Det är KSMB:s första platta på 23 år. Då bjuder de på en klassisk punkplatta där de är förbannade över alla orättvisor i landet.

59

The Night Flight Orchestra – Amber galactic

Amber galactic är The Night Flight Orchestras tredje fullängdare. Det är ett otroligt skönt gung de bjuder på med sin glittrande 1970-talsdiscorock.

60

Shakra – Snakes & ladders

Förra året fick vi High noon av Shakra, men de har mer att komma med. Hårdrocks/metal-bandet skickade ut sin elfte studioplatta – och det låter kalasbra! På Snakes & ladders finns några av de bästa låtarna som Shakra har gjort.

61

Little Steven – Soulfire

Soulfire var Little Stevens första riktiga platta på 18 långa år. Här visade Little Steven att han är så mycket mer än ”bara” Bruce Springsteens sidekick.

62

Henrik Berggren – Wolf’s heart

Varenda platta som Broder Daniel gav ut höll högsta klass, men 2008 upplöstes bandet. Och om frontmannen Henrik Berggren var det tyst efter det, men 14 år efter Cruel Town kom Berggrens minst sagt efterlängtade soloplatta Wolf’s heart.

63

The War On Drugs – A deeper understanding

Det är The War On Drugs fjärde studioalbum. Då skickar de ut över en timmes musik – och kanske det bästa albumet som Philadelphiabandet har gjort.

64

Julien Baker – Turn out the lights

Det här är hjärstskärande, ensamt och melankolist, men samtidigt väldigt vackert. Julien Bakers andra platta är väldigt, väldigt bra.

65

Lana Del Rey – Lust for life

En platta som inleds med låten Love – som är en av de absolut bästa som har släppts under 2017 – är helt enkelt någonting som man bara måste lyssna på.

66

Inglorious – II

II är Ingloruious uppföljare till debuten från 2016 – och det är en lika bra platta även denna gång. Det brittiska rock ’n’ roll-bandet gjorde det igen!

67

Matthew Good – Something like a storm

Matthew Good har skickat ut sin alternativa rockmusik under 20 år och det är alltid bra. Trots det så kan Something like a storm vara årets överraskning för kanadensarens platta är skitbra!

68

The Americans – I’ll be yours

The Americans skickar ut sin egen rock ’n’ roll. De blandar klassisk akustisk rootsmusik med elektrisk rootsmusik och sedan spetsar de till den med rock ’n’ roll. Ett nytt lysande band!

69

Motörhead – Under cöver

Motörhead har gjort en hel del massa grymma covers genom åren. Nu samlar de dem på Under cöver och här finns det några alldeles lysande versioner.

70

T.S.O.L. – The trigger complex

T.S.O.L. startade som ett klassiskt punkband, men har hela tiden gått sin egen väg. De gör det fortfarande 40 år efter bildandet. The trigger complex ett fantastiskt bra album.

71

Corroded – Defcon zero

Det tog fem långa år, men till slut kom det en ny platta från Corroded och metalbandet är lika bra som vanligt.

72

Philip Fritz – Philip Fritz

Philip Fritz kom från ingenstans och skickade ut en kanonalbum. Hans debutalbum innehåller högst personliga låtar och det är texterna som får en att vilja lyssna mer och mer.

https://youtu.be/RlfPBPCzT54

73

Wraith – Revelation

Hårdrock med ett jäkla gung. Det är Wraith som har bjudit på sin musik sedan 1987 och årets släpp var lika bra som man hade vågat hoppas på.

74

Cyhra – Letter to myself

Tidigare bandmedlemmar i In Flames och Amaranthe bildade Cyhra. Då får vi melodiös metal som låter väldigt bra.

75

John Hoyles – Night flight

John Hoyles solodebuterar med Night flight – en rak old school-rock ’n’ roll-platta.

76

Rhino Bucket – The last rock n’ roll

Rhino Bucket har rockat skiten ur oss sedan den självbetitlade debutplattan som släpptes 1990. 27 år senare gör de det fortfarande …

77

Babylon A.D. – Revelation highway

Det tog 17 långa år att få till en uppföljare till American blitzkrieg. När den sedan kom så var det en alldeles fantastisk hårdrocksplatta.

78

Bonafide – Flames

Arvet efter AC/DC finns i Sverige. Och det är Bonafide som ser till att föra det vidare. Flames är en sylvass platta.

79

Kee Of Hearts – Kee Of Hearts

När Kee Marcello och Tommy Heart gör gemensam sak blir de Kee Of Hearts – och då får vi en kalasbra melodiös hårdrocksplatta.

80

Harem Scarem – United

Harem Scarem var  tillbaka med ett nytt grymt bra album. De kanadensiska hårdrocksveteranerna passade på att skicka ut en av sina bästa plattor sedan 1990-talet.

 

81

Hell In The Club – See you in the dark side

Det italienska bandet bjuder på partyrock, feta gitarriff, stora krokar, catchiga melodier och det låter fantastiskt bra.

82

Houston – III

Det svenska rockbandet Houston bjuder på en ruskigt bra AOR-platta från det svenska bandet. Det är smörigt, somrigt, lite poppigt, snyggt – och skitbra!

83

Beck – Colors

Beck brukar bjuda på lite alt möjligt när han skickar ut sin musik. Denna gång gjorde han en popplatta och det är en väldigt, väldigt bra popplatta.

Nu har jag säkert missat en hel del plattor, men det är sjukt så mycket bra musik det har släppts under året så det är nästan löjligt svårt att hålla reda på allt. Och man ska ha klart för sig att det skiljer inte så jäkla mycket mellan plats 10 och 83. Är det bra så är det bra liksom.

Vilken är då årets mest spelade låt? Det är faktiskt inte Cock Sparrers Gonna be alright. Det är faktiskt en singel och det är varken rock eller punk … Det är Stina Rebelius superfina Vinterstad. Den låten har man somnat till hur många gånger som helst under 2017. Det har också ofta varit det första som man har spelat när man har vaknat till på morgonen.

 

 

 

 

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

2 Comments

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Harry Styles överraskar med rock 'n' roll

Nästa inlägg

Martin Berglund & Stödorkestern levererar

Senaste om Krönikor