/

Originalet vinner alltid … eller?

En originallåt är alltid en originallåt.

Det spelar ingen roll vem som gör om den eller hur bra den nya versionen är.

Originalet vinner alltid … eller?

Här har ni ett helt gäng med covers som utmanar originalet …

Disturbed – The sound of silence

Man kan ju tycka att det kan vara ganska korkat att ge sig på och försöka göra sin egen version av en så stor klassiker som The sound of silence. Låten i sig är ju perfekt och den släpptes 1964. Disturbed tyckte att det var en bra idé att göra sin egen version av låten – och ta mig tusan om det inte kan vara den bästa covern som finns där ute.

Simon And Garfunkel gjorde originalet.

Motörhead – Heroes

Låten finns med på Motörheads platta Under cöver där det finns ett helt gäng med vassa covers, men Heroes sticker ut.

David Bowie gjorde originalet.

Guns N’ Roses – Knockin’ on heaven’s door

Säg det band, eller den artist, som inte har gjort Knockin’ on heaven’s door. Låten är ju alltid bra och det spelar ingen roll vem som gör om den, men Guns N’ Roses gjorde den så bra att det finns de som tror att det är deras låt. Att den släpptes som singel den 13 juli 1973 har ingen koll på tydligen …

Bob Dylan gjorde originalet.

Metallica – Whiskey in the jar

Metalgänget i Metallica valde att göra en cover på Whiskey in the jar och de gör den makalöst bra. Många tror att det är Thin Lizzy som står för originalet, men det stämmer inte. Det är en traditionell folkvisa som har spelats in av olika artister sedan 1950-talet och vem som har gjort den är oklart. The Dubliners var dock det första bandet som fick spridning på låten.

Johnny Cash – Hurt

1994 släpptes plattan The downward spiral och en av de som fastnade för speciellt en låt på den var contrylegenden Johnny Cash. Han gjorde en hel del covers, men jag undrar om inte Hurt är den bästa han har gjort?

Nine Inch Nails gjorde originalet.

Avenged Sevenfold – Wish you were here

Det amerikanska metalbandet Avenged Sevenfold gör sin egen grej när de gör om Pink Floyds Wish you were here – en av de bästa låtarna som Pink Floyd har gjort. Originalet släpptes 1975. Avenged Sevenfold gör låten rättvisa och det är en otroligt bra version. Om den slår originalet låter jag vara osagt, men en bättre cover av Wish you were here har jag inte hört.

Bette Middler – Beast of burden

Här är en annan låt som många tror att det är en orginallåt när det i själva verket är en cover. Man får säga att Bette Middler gör Best of burden väldigt bra, men originalet, som släpptes som singel den 9 september 1978, slår hon inte. Middler skickade ut sin version fem år senare.

The Rolling Stones gjorde originalet.

Simply Red – If you don’t know me by now

Simply Red hade skickat ut flera bra låtar innan 1989, men då växte bandet ännu mer och det var deras cover av If you don’t know me by now som visade vägen. Inte så konstigt för det är en ruskigt bra version. Patti LaBelle, Seal och Rod Stewart är andra artister som också har gjort covers på den.

Harlod Melvin & The Blue Notes gjorde originalet.

Pet Shop Boys – Always on my mind

En cover på en Elvis Presley-låt? Inte alls. Det var Gwen McCrae och Brenda Lee som först spelade in Always on my mind 1972. Elvis Presley spelade in låten samma år så det är kanske inte så konstigt att det är med honom låten förknippas. 1989 kom dock den i en helt annorlunda version. Då var det Pet Shop Boys som gjorde den.

Plura – Logiskt

Det finns ju en del svenskt också. En favorit är Eldkvarns frontfigur Plura som var med i Så mycket bättre där han gjorde Logiskt och det går hem alla dagar i veckan.

Petter gjorde originalet.

The Wallflowers – Heroes

Bob Dylans son, Jakob Dylan, finns med i det fantastiska bandet The Wallflowers. 1998 gjorde de filmmusik till Godzilla och då blev det en cover på David Bowies Heroes. The Wallflowers gör den onekligen rättvisa … Originallåten släpptes som singel den 23 september 1977.

Bruce Springsteen – Because the night

Kan man göra en cover på sig själv? Bruce Springsteen spelade in låten till Darkness on the edge of town-plattan, men han var inte nöjd och valde att inte slutföra den. Patti Smith plockade upp den, och gjorde om den en del, och skickade ut den som singel den 2 mars 1978. Låten finns med på hennes Easter-album.

Springsteen har sedan spelat låten live och hans originalversion, fast med Smiths låttext, finns med på The Promise.

Sinéad O’Connor – Nothing compares 2 U

Många har fått för sig att det är Sinéad O’Connor som har gjort låten Nothing compares 2 U och det är inte speciellt konstigt med tanke på hur bra hon gör den.

Det är dock Prince som har gjort den och han släppte den med sitt sidoprojekt The Family 1985. Det var fem år senare som O’Connor släppte den.

Willie Nile – Blowin’ in the wind

Blowin’ in the wind är en av Bod Dylans alla klassiker och artisterna som har gjort en cover på den är inte lätträknade. Dylan släppte den som singel 1963 och den finns med på plattan The freewheelin’ Bob Dylan.

En av de bättre versionerna står Willie Nile för. Nile tar verkligen hand om låten på bästa sätt.

Pat Green – Even the losers

2012 valde countryartisten att gör sin egen version på Even the losers och han gör den väldigt, väldigt bra.

Originalet skickades dock ut 1979 av Tom Petty & The Heartbreakers och det finns med på plattan Damn the torpedoes.

Ryan Adams – Wonderwall

Oasis skickade ut hur många bra låtar som helst när de var aktivt. En av bandets största låtar är Wonderwall som Noel Gallagher skrev och som finns med på albumet (What’s the story) Morning glory? från 1995. Singeln släpptes den 30 oktober samma år. Wonderwall plockades sedan upp av Ryan Adams som hade med sin egen version på EP:n Love is hell pt. 1 från 2003 och sedan fullängdaren Love is hell från 2004.

Cher – Walking in Memphis

En låt som många tror att att det är Cher som har gjort från början och visst gör hon den bra, men den mäter sig inte med originalet det minsta. Cher släppte sin cover 1995, originalet med Marc Cohn släpptes 1991 och finns med på den amerikanske singer-songwriterns självbetitlade platta.

Shinedown – Simple man

Sydstatsrockarna Lynyrd Skynyrd, där flera bandmedlemmar gick bort efter en flygplansolycka 1977, har gjort en massa bra låtar. En av de absolut bästa är Simple man som finns med på bandets debutalbum (Pronounced ’Leh-’nérd ’Skin-’nérd) som släpptes den 13 augusti 1973.

Shinedown plockade upp den – och oj, vilken version de gör – och släppte den som singel i juni 2003. Från början var inte Simple man med på Shinedowns platta Leave a whisper, men 2004 släpptes en ny version av albumet med låten inkluderad.

John Mayer – Free fallin’

Gitarrgurun John Mayer är en favorit här hemma. Det är Tom Petty också så visst är det spännande när Mayer tar en av Pettys bästa låtar och gör om den på sitt sätt. Mayer gör Free fallin’ hur bra som helst, men om han slår originalet? Nej.

Carolina Wallin Pérez – Utan dina andetag

En svensk låt till. Kent gjorde Utan dina andetag, men den platsade aldrig på någon av bandets ”riktiga” plattor så den blev en singelbaksida på Om du var här från 1997. Utan dina andetag var sedan även med på Kents samlingsalbum B-sidor 95–00. Kent gör den vansinnigt bra precis som Carolina Wallin Pérez. Det var säkerligen många som upptäckte låten med Wallin Pérez.

The Pogues – Dirty old town

Celticpunkbandet The Pogues skickade ut Dirty old town som tredjesingel från plattan Rum sodomy & the lash från 1985. Tidigare har även bland andra The Dubliners gjort en cover på låten som har sitt ursprung så långt tillbaka som 1949. Då var det Ewan MacColl som skrev låten.

Urge Overkill – Girl, you’ll be a woman soon

Neil Diamond nådde nummer tio på den amerikanska singellistan 1967 med sin låt Girl, you’ll be a woman soon. Låten fick ett andra liv när Urge Overkill gjorde om den och hade med den på soundtracket till Pulp fiction 1994.

Big Mountain – Baby, I love your way

Baby, I love your way är en rocklåt av det lite softare slaget och den var med på Peter Framptons platta Frampton 1975. 19 år senare gjordes det en reggaeversion av Baby, I love your way och det blev en ännu större hit och Big Mountains version nådde topp tio på olika singellistor världen över. Här slår covern originalet.

Johnny Cash – Personal Jesus

Cash igen. Från samma platta, American IV: The man comes around, där Hurt (Nine Inch Nails) finns med har vi även Personal Jesus. Countrylegendaren valde att göra en cover på synthgänget Depeche Mode och visst tusan går det hem också. Cash is king!

Bruce Springsteen – Just like fire would

Även Bossen ger sig på att göra covers då och då. En av mina favoriter är Just like fire would. Det var kanske ett lite överraskande låtval av Springsteen, men det australiensiska alternativa rock/punk rock-bandet The Saints låt är ruskigt bra. Springsteen slår dock inte originalet.

Mike Ness – Don’t think twice, it’s all right

Ännu en Bob Dylan-låt. Don’t think twice, it’s all right skrevs 1962 och finns med på plattan The freewheelin’ Bob Dylan. Ness, som är frontman i Social Distorion, gör låten på sitt eget sätt och det är väldigt, väldigt bra. Den finns med på Ness soloplatta Cheating at solitaire som släpptes 1999.

Jeff Buckley – Hallelujah

Hur många band har inte gjort Hallelujah? Låten är hur bra som helst varje gång. Leonard Cohen gjorde originalet som finns med på albumet Various positions som släpptes 1984. John Cale fångade upp låten, gjorde en cover och hade med den på plattan Fragments of a rainy season från 1992. Många anser att det är Cales version som är den bästa, men jag håller nog Jeff Buckleys version ännu högre. Buckleys version kom två år senare och finns med på plattan Grace.

Ryan Adams – Welcome to New York

Ryan Adams har gjort fler covers än Wodnderwall som är lysande. 2015 gjorde han till exempel plattan 1989. Då gjorde han cover på hela (!) Taylor Swifts platta med samma namn. Swift släppte den 2014 och var en jättesuccé. Adams versioner är smått magiska där kanske Welcome to New York är den bästa låten.

Ronan Keating – Father and son

1970 släppte Cat Stevens (numera Yusuf Islam) den klassiska plattan Tea for the Tillerman och här finns låten Father and son. Även det en låt som flera artister har gjort cover på, men Ronan Keating gör den alldeles fantastiskt bra. Keating fuskade dock lite och tog hjälp av originalartisten. Keating hade med låten på plattan 10 years of hits som släpptes 2004. Keating hade dock varit med och gjort en cover på låten tidigare, 1995, tillsammans med Boyzone.

Rage Against The Machine – The ghost of Tom Joad

Ja, vad ska man säga? Så här har man aldrig hört Bruce Springsteens låtar tidigare … men det är häftigt och Rage Against The Machine gör verkligen sin grej av låten.

Originalversionen av The ghost of Tom Joad finns med på Springsteens platta med samma namn. Den släpptes 1995. För en annan är inte Rage Against The Machines version, som kom 1997, speciellt lyckad, inte med tanke på att just den låten är en av min absoluta favoritlåtar med Springsteen när man ser honom live.

Joan Jett & The Blackhearts – I love rock n roll

Trodde du att Joan Jett & The Blackhearts absolut största hit var deras egen låt? Sorry, så är det inte. Det var visserligen Joan Jett som hade störst framgångar med låten 1982, men det var The Arrows som släppte den först. Året var 1972.

The Pains Of Being Pure At Heart – Laid

The Pains Of Being Pure At Heart är kanske inte det mest kända bandet fast det är inte James heller … Hur som helst, indierockbanet The Pains Of Being Pure At Heart släppte låten Laid 2015. 22 år tidigare hade det alternativa rockbandet James skickat ut den och då fick den snabbt kultstatus bland ungdomar på college. Två bra versioner där originalet fortfarande är nummer ett.

Johnny Cash – One

Det är smått otroligt hur vass Johnny Cash var. Varenda låt han valde att göra om blev ju bra. Fast den här är något utöver det vanliga. Han tar en av U2:s bästa låtar och gör den löjligt bra. Cash hade med den på plattan American III: Solitary man som släpptes 2000.

U2 gjorde originalet och släppte den som singel den 24 februari 1992 och låten finns med på plattan Achtung baby som släpptes den 18 november 1991.

William Patrick Corgan – Wrecking ball

Miley Cyrus släppte Wrecking ball 2013. Cyrus originalversion är inte så dum och om man tittar på antalet visningar på Youtube så blir man smått imponerade. Här har hon en bra bit över 900 miljoner visningar! En av artisterna som har gjort om låten är The Smashing Pumkins-sångaren William Patrick Corgan (Billy Corgan) och man kan väl säga att det var denna versionen som man har väntat på sedan den kom ut …

Corgan skickade ut sin akustiska version i oktober 2017.

U2 – All along the watchtower

Irländarna i U2 har väl egentligen inte någon anledning att göra några covers med tanke på den låtskatten de har, men de gör det ändå.

De spelade en cover på All along the watchtower under deras Boy-turné 1981. Sedan spelade de den på The Joshua Tree-turneén 1987 och låten finns med på Rattle And Hum från 1988.

Bob Dylan släppte låten som singel den 22 november 1968 och den finns med på plattan John Wesley Harding.

The Alarm – Knockin’ on heaven’s door

Vi måste bara ta Bob Dylan igen och återigen är det Knockin’ on heaven’s door. Jag hörde denna version första gången 1985 då jag köpte femspårs-EP:n Spirit of ’76. Där finns en sanslös bra liveversion av Dylans mästerverk från 1973. The Alarm tar det dock ett steg till och lägger till några textrader …

Guns N’ Roses – Live and let die

Guns gör som sagt Knockin’ on heaven’s door på ett makalöst bra sätt. Hårdrocksbandet gör även Live and let die sjukt bra … Den finns med på plattan Use your illusion I som släpptes 1991.

Originalet har några år till på nacken. Den släpptes 1973 av Paul McCartney And Wings till Bond-filmen med samma namn. Den finns inte med på någon av Paul McCartney And Wings studioalbum, men var en av de mest populära låtarna som det bandet gjorde.

Kings Of Leon – Dancing on my own

Den svenska popstjärnan Robyn har också fått se sin Dancing on my own göras om. Hon skickade ut originalet på plattan Body talk pt. 1 som släpptes 2010.

Calum Scott var en artist som hade stora framgångar med låten 2016, men det finns en ännu bättre version och det är Kings Of Leon som har gjort den. Jag tror att rockbandet gjorde den 2013 för första gången.

Lissie – Go your own way

I december 1976 skickade Fleetwood Mac ut en sylvass singel. Vi fick Go your own way som var med på den kanske bästa plattan det rockbandet har gjort: Rumours som släpptes året efter. Det är löjligt många artister som sedan har gett sig på att göra om låten. En av dem är den amerikanska singer-songwritern Lissie som gör den väldigt bra, men som originalet. Nej.

Lissies version blev populär 2012.

Mumford & Sons – I’m on fire

Folkrockbandet Mumford & Sons valde att ge sig på en riktigt bra låt som Bruce Springsteen skickade ut 1985: I’m on fire som var med på en av tidernas absolut bästa rockplattor, Born in the U.S.A. Att bara ge sig på en sådan låt … Men Mumford & Sons gör det bra. De kör sin stil och det är svårt att inte gilla det. De spelade den live för första gången 2013.

Amy MacDonald – Dancing in the dark

Mer Bruce Springsten, mer från Born in the U.S.A. Då är det Amy MacDonald som drar i gång Dancing in the dark – och som hon gör den!

Det finns liksom inte en likhet med originalet ändå är det himla bra. 2009 var året då hon skickade ut den tillsammans med singeln Run.

HIM – Wicked game

Wicked game var en av de bästa låtarna som skickades ut under 1980-talet. Det var Chris Isaak som gjorde låten och den finns med på platta Heart shaped world från 1989. Även den låten är det många som har gett sig på. Exempelvis London Grammar som gör den soft och snyggt. HIM gör den på ett helt annat sätt … Det finländska gothic rock-bandet gör den både mörkare och i ett snabbare tempo. Den finns med på deras platta Greatest love songs vol. 666 som släpptes 1997.

Pink Cream 69 – Detroit Rock City

1976 skickade hårdrockarna i KISS ut plattan Destroyer som är fullmatad med bra låtar. En av favoriterna på den är Detroit Rock City.

Det tyska hårdrocksbandet Pink Cream 69 gjorde en alldeles magisk cover på låten som finns med på deras EP 49°/8° som släpptes vintern 1991.

UB40 – Red red wine

Hur många är det som förknippar UB40 med Red red wine? Det var dock Neil Diamond som gjorde låten som spelades in 1967. Den finns med på Diamonds album Just for you.

Det är dock UB40-versionen, reggaeversionen, som är mest känd. De skickade ut sin version 1983 och de toppade Billboard hot 100 och den brittiska singellistan med låten.

The Clash – I fought the law

Vi är många som har sjungit med till I fought the law och The Clash släppte den 1979 och den fanns först med på EP:n The cost of living.

Låten hade även gjorts om av The Bobby Fuller Four, men inte heller det är originalet. I stället är det The Crickets som ligger bakom låten som för första gången släpptes 1960.

The Jimi Hendrix Experience – All along the watchtower

Den här version anses av många vara den bästa covern någonsin. Och visst gör Jimi Hendrix verkligen Bob Dylans låt grymt bra. All along the watchtower var Hendrix bäst säljande singel i USA. Låten släpptes som singel den 16 oktober 1968.

Bob Dylan hade med den på plattan John Wesley Harding som släpptes året före.

Kirsty MacColl – A New England

En av Billy Braggs absolut bästa låtar är A new England som finns med på den gamle folkpunkarens platta Life’s a riot with spy vs spy som släpptes 1983.

Låten förknippas dock väldigt mycket med Kirsty MacColl som släppte den på singel i december 1984. A new England blev MacColls, som gick bort år 2000, största hit och den skiljer sig en del från originalet. MacColl tyckte att Braggs originalversion var lite för kort så hon fick honom att skriva ytterligare två verser till henne som hon sedan slog ihop till en.

MacColl och Bragg har även gjort låten tillsammans.

Fugees – Killing me softly with his song

Den amerikanska hip-hop-gruppen Fugees, som bland annat blandar hip-hop och soul i sin musik, valde att plocka fram Killing me softly with his song och göra om den. De (Wyclef Jean, Lauryn Hill och Pras Michel) kortade ned titeln till Killing me softly och hade stora framgångar med låten som finns med på plattan The score från 1996. I England blev låten den bäst säljande singeln under det året.

Låten gjordes dock av Charles Fox, Norman Gimbel och Lori Lieberman. Den sistnämnda släppte låten 1971. Ett par år senare hade Roberta Flack gjort en cover på den också. Även Flack hade framgångar med den och var nummer ett på olika topplistor.

The Gaslight Anthem – Refugee

Tom Petty & The Heartbreakers låtkatalog är makalös och när The Gaslight Anthem väljer att göra om någon av de låtarna kan det bara bli bra. Även om Fallon och company gör Refugee bra, så är originalet alltid originalet.

Refugee var förstaspåret på Damn the torpedoes som släpptes 1979. The Gaslight Anthem har med låten på sin iTunes session från 2011.

David Bowie & Mick Jagger – Dancing in the street

1985 slog David Bowie och Mick Jagger sina påsar samman. De gjorde låten Dancing in the street för att hjälpa till med insamlingen Live Aid.

Originalet, som skrevs av Marvin Gaye, William Stevenson och Ivy Jo Hunter, har dock ytterligare några år på nacken. 1964 släppte Martha And The Vandellas låten.

Natalie Imbruglia – Torn

Låten skrevs ursprungligen av Scott Cutler, Anne Preven och Phil Thornalley 1993. Den spelades först in på danska av Lis Sørensen och hette då Brændt.

1995 dök låten upp igen och nu på engelska och med titeln Torn. Då var det Ednaswap som gjorde den.

Det var dock med Natalie Imbruglia som låten skulle bli riktigt populär. Australiensiskans version hittade in på topplistor världen över och visst gör hon den fantastiskt bra.

Motörhead – Sympathy for the devil

Mick Jagger och Keith Richard skrev låten och den finns med på The Rolling Stones-albumet Beggars banquet från 1968.

Metalgänget Motörhead gjorde om låten – på allra bästa sätt – och har med den på plattan Bad magic som släpptes 2015. Ja, vilken version är egentligen bäst?

Erasure – Gimme! Gimme! Gimme! (A man after midnight)

1979 släppte ABBA Gimme! Gimme! Gimme! (A man after midnight) och självklart har det svenska bandet fått sina låtar omgjorda.

1986 gjorde den brittiska synthpopduon Erasure om låten. De hade dock ”bara” med den som en singelbaksida på Oh L’amour. Det var första gången som Erasure gav sig på någon av ABBA:s låtar, men det var inte den sista. 1992 släppte Erasure en fyralåtars-EP med deras låtar, ABBA-esque. Från början var det tänkt att bli ett helt album.

Magnus Uggla – Vem kan man lita på?

Magnus Uggla, ödmjuk som han är, släppte plattan Allting som ni gör kan jag göra bättre 1987 där han gav sig på att göra om svenska låtar. Han gav sig på låtar från bland andra Nationalteatern, Ulf Neidemar, Tomas Ledin och Lasse Tennander.

En av de bättre låtarna på plattan är Vem kan man lita på? som gjordes av Hoola Bandoola Band. Proggbandet, där bland andra Mikael Wiehe och Björn Afzelius fanns med i, släppte låten 1972.

Det blev dock lite liv när Uggla släppte låten. I den första utgåvan av albumet hade Uggla valt att byta ut en textrad ”och Robert Zimmerman flytt till landet med miljonerna” var i stället ”och Björn Afzelius har flytt till Italien med miljonerna”. Snart kom plattan i en ny utgåva, med originaltexten.

Black Stone Cherry – War

Jag undrar om inte War är en låt som väldigt många förknippar med Frankie Goes To Hollywood? Låten finns med på deras fantastiska platta Welcome to the Pleasuredome som släpptes 1984.

Även Bruce Springsteen & The E-Street Band har gjort sin egen version av War och den fanns med på de amerikanska topplistorna 1986.

Urpsrungligen är det en Motown-låt som skrevs 1969 av Norman Whitfield och Barrett Strong och det var The Temptations som först gav ut låten. Den finns med på deras platta Psychedelic shack från 1970. När låten sedan skulle släppas som singeln stoppades den och i stället spelade man in den på nytt, nu med Edwin Starr som sångare.

Förra året plockades låten upp av Black Stone Cherry som gör en grymt bra gitarrdriven version och den finns med på deras Kentucky-album.

Everlast – Folsom prison blues

Johnny Cash ligger bakom en hel del sylvassa covers, men självklart har även hans egna låtar gjorts om.
2008 släppte Everlast plattan Love, war and ghost of Whitney Ford och på den finns Folsom prison blues.

Cash skrev den låten redan 1983 och är en av hans signaturlåtar som finns med på debutalbumet With his hot and blue guitar som släpptes av legendariska Sun Records.

The Housemartins – Caravan of love

Hull-bandet The Housemartins hade en kort, men framgångsrik karriär. Plattan London 0 Hull 4 är skitbra om någon har missat den! Den släpptes 1986 och samma år skickade The Housemartins även ut en acapellaversion av Caravan of love som inte finns med på något av bandets två album utan den släpptes enbart som singel.

Originalet gjorde Isley-Jasper-Isley och de hade en hit med R&B-låten 1985.

Nazareth – Love hurts

Va? Har inte Nazareth gjort Love hurts, sa en polare och drog en suck. Nope. Det är The Everly Brothers som ligger bakom originalversionen och den finns med på plattan A date with The Everly Brothers från 1961.

Det är dock Nazareths version från 1975 som är den mest kända.

Även Roy Orbinson hade en hit med låtenprecis som Cher och Jim Capaldi.

U2 – Helter skelter

Att det är The Beatles som har gjort låten från början (1968) har väl de flesta koll på, men vilken version de gör U2! Här är det covern som vinner alla dagar i veckan. U2 gör låten till sin egen.

Det var här Bono presenterade låten som: ”This is a song Charles Manson stole from The Beatles, well we’re stealin’ it back.”

U2:s version, som spelades in live i Denver Colorado, finns med på plattan Rattle and hum som släpptes 1988.

The Sundays – Wild horses

The Rolling Stones mästerliga låt, och en av de bästa låtarna genom alla tider, finns med på albumet Sticky fingers från 1971.

Det är väl självklart att den låten har gjorts om av andra artister. En av de mest lyckade är det brittiska alternativa rockbandet The Sundays version. Sångeskan Harriet Wheeler gör det så jäkla bra. De hade med Wild horses som en singelbaksida till låten Goodbye som finns med på plattan Blind från 1992. Wild horses finns med USA-versionen av plattan.

The Maine – Love yourself

Justin Bieber släppte sitt fjärde album Purpose under 2015 och där fanns låten Love yourself med. Den skrevs av Ed Sheeran, Benny Blanco och Bieber.

Senare samma år plockade det amerikanska alternativa rockbandet The Maine upp låten och de gör den hur bra som helst. Det var en av årets bästa låtar 2015. Den finns med på The Maine-EP:n Covers (Side A).

Oasis – Hey hey, my my

Brittiska Oasis gjorde också en del covers. En av de bästa de gjorde var en gammal låt av Neil Young: Hey hey, my my (Into the black). Oasis spelade den under världsturnén 2000 och låten finns med på liveplattan Familiar to millions.

Originalet finns med på Neil Young & The Crazy Horses platta Rust never slepps från 1979.

Madonna – American pie

Den amerikanske folkrockmusikern Don McLean gjorde American pie och låten 1971 och när den sedan släpptes som singel nådde den hela vägen till den amerikanska singellistans förstaplats.

Madonna tyckte att det var en bra idé att göra om den och hon skickade ut den år 2000 och visst tusan gör hon den bra. Låten finns med på soundtracket till filmen The next best thing.

Sturgill Simpson – The promise

Countryartisten Sturgill Simpson skickar alltid ut bra grejer och på hans andra platta, Metamodern sounds in country music, från 2014 finns den känslosamma The promise.

Låten har dock 26 år på nacken och det var syntpop/new wave-bandet When In Rome som släppte låten först. Det var deras största hit och några fler album än det självbetitlade från 1988 gjorde de inte.

Faith No More – Easy

Det här kan var den största hiten som Faith No More har haft. De skickade ut den här fantastiska balladen 1992 och det var kanske inte riktigt vad man hade vänta sig av rock/metal-bandet, men det blev kalasbra.

Originalet skrev Lionel Richie som då fanns i R&B-gänget The Commodores som skickade ut låten på deras femte studioalbum, Commodores. Året var 1977.

Joe Cocker – With a little help from my friends

Den som säger att With a little help from my friends var Joe Cockers signaturmelodi är definitivt inte ute och cyklar. Cocker, som dog i sviterna av lungcancer under vintern 2014, döpte sitt debutalbum efter låten som nådde förstaplatsen på den brittiska singellistan 1968.

Originalet har The Beatles gjort och låten finns med på Sgt. Pepper’s lonely hearts club band från 1967.

Ugly Kid Joe – Cats in the cradle

Folkrocklåten Cats in the cradle var med på plattan Verities & balderdash 1974. Då var det Harry Chapin som släppte den och den gick väldigt bra och var etta på Billboard Hot 100 samma år.

När hårdrocksbandet Ugly Kid Joe släppte den 1993 hade en annan inte den minsta aning om att det var en cover …

Covern finns med på Ugly Kid Joes debutalbum America’s least wanted.

The Rolling Stones – Not fade away

En del tycker att The Rolling Stones är överskattade och att andra band kan göra deras låtar bättre. Jag tillhör dem som inte håller med det minsta. The Rolling Stones är The Rolling Stones liksom.

När de skulle släppa sin första singel i USA valde de Not fade away. Den låten är dock gjord av Buddy Holly och hans band The Crickets och den finns med på plattan The ”Chirping” Crickets som släpptes 1957.

Not fade away var en av The Rolling Stones första hits och den släpptes 1964.

Whitney Houston – I will always love you

Whitney Houston spelade in låten till filmen Bodyguard 1992 och är en av de bäst säljande singlarna någonsin och det är kanske inte så konstigt med tanke på på hur Houston gjorde låten.

Låten var dock en countrylåt från början och det var Dolly Parton som skrev den 1974 för att ta farväl av partnern och mentorn Porter Wagoner eftersom hon vill följa drömmen om en solokarriär.

Parton låg etta på Billboard hot country songs två gånger med låten. Först 1974 och sedan 1982.

Billy Idol – Mony Mony

En av mina favoritartister på 1980-talet var Billy Idol och en av de bästa låtarna han har gjort är Mony Mony som finns med på EP:n Don’t stop från 1981. På den tiden hade jag inte en aning om att det inte är Idol som har gjort den.

Mony Mony är i stället en gammal poprocklåt som släpptes av Tommy James And The Shondells 1968.

Soft Cell – Tainted love

1981 var ett bra år för Soft Cell. Då släppte de synthpop-klassikern Tainted love som en annan spelade dag ut och dag in.

Originalversion låter helt annorlunda och går åt Motown-hållet. Gloria Jones släppte den 1964, men då var den en singelbaksida. En brittisk DJ upptäckte dock låten nio år senare och och den började spelas en del.

Jones gjorde en nyinspelning av Tainted love 1976, men någon listsuccé blev det inte. Soft Cells framgångar med låten var desto större.

The Communards – Don’t leave me this way

När Jimmy Somerville lämnade synthpoptrion Bronski Beat 1985 blev man lite småknäckt. Bandet hade gjort en hel del bra låtar och vad skulle man få nu?

Svaret på den frågan är The Communards. 1986 skickade de ut Don’t leave med this way som finns med på debutplattan Communards. Det är en riktigt skön poplåt.

Från början var Don’t leave me this way dock en R&B/soul/disco-låt som släpptes av Harold Melvin & The Blue Notes 1975.

Lenny Kravitz – American woman

Funkrockaren Lenny Kravitz släppte en del lysande låtar och plattor under slutet av 1980-talet och hela 1990-talet. 1999 gjorde han en låt till filmen Austin Powers: The spy who shagged med. Kravitz skickade ut American woman 1999 och det är en riktigt vass låt.

Originalet gjorde The Guess Who och American woman finns med på plattan med samma namn som släpptes 1069.

Quiet Riot – Cum on feel the noize

Inledningsvis var Quiet Riot-sångaren Kevin DuBrow helt emot att bandet skulle göra någon cover, speciellt inte på någon Slade-låt som han inte var speciellt imponerad över. De skulle göra sina egna låtar. Punkt. Slut. Sedan gick det som det gjorde …

Det amerikanska metalbandet släppte låten 1983 och den finns med på plattan Metal health.

Slades originalversion släpptes som en fristående singel 1973.

Céline Dion – I drove all night

2003 hade Céline Dion en hit med en dancepopversion av I drove all night. Tidigare hade Cyndi Lauper haft en hit med den redan 1989. Låten skrevs dock av Billy Steinberg och Tom Kelly till Roy Orbison som spelade in den 1987. Orbinsons version släpptes dock inte förrän 1992.

The Logues – I’m on fire

Jag måste ta I’m on fire igen. Bruce Springsteens låt finns med på Born in the U.S.A. från 1985 och det är en oslagbar version.

Men när The Logues skickade ut den 2016 på sin platta Comin’ of age reste sig ögonbrynen. Bandet från nordirländska Castlederg bjuder på en whiskeydränkt folkrockversion som inte går av för hackor.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Stereophonics firar med en ny platta

Nästa inlägg

Black Aces ger oss en skön rock 'n' roll-stänkare

Senaste om Krönikor