Bra musik. Bara bra musik. Nästan.


Ja
Artist:
Various
Album:
Various
År:
2016
Genre:
Krönika
Bolag:
-

AC/DC, fyra bugg & en Coca cola …

Eric Clapton av

Enligt Patriks tidigare krönika har texterna ingen som helst betydelse. En låt kan handla om vad fasiken som helst, men ändå vara bra.

Jag kan väl hålla med till viss del. En gång i tiden, när tv:n var jättetjock och jag betydligt tunnare, lyssnade jag mycket på italodisco och där kan man knappast anklaga artisterna för att ha funderat så mycket kring texterna. Det var beaten och synthslingorna som lockade, men hur många av de låtarna bryr man sig om i dag? Jag avrundar uppåt och det blir noll. Visst, det kan bli lite nostalgi, men det är knappast några låtar som jag sätter något som helst värde på.

Texterna har betydelse. Tänk er AC/DC (Patriks husgudar) skulle stå på scenen och dra några låtar. Då mitt i alltihopa bjuder de på Fyra bugg och en coca cola med en jäkla drag, grymt skönt gung och coola gitarriff.

Fyra Bugg och en Coca-Cola

Spela freestyle med fräck musik

Fyra Bugg och en Coca-Cola

Doft av sommar och romantik

Vill du leva och vill du dansa?

Våga skratta och våga chansa?

Fyra Bugg och en Coca-Cola

Spela freestyle med fräck musik

Inga gitarriff i världen kan rädda det där. Det finns liksom ingen historia bakom den där skräptexten om det nu inte bara handlar om reklam …

Sedan kan man sätta Eric Clapton på en stol med en akustisk gitarr och låta honom köra Tears in heaven.

I must be strong

And carry on

‘Cause I know I don’t belong

Here in heaven

 

Would you hold my hand

If I saw you in heaven?

Would you help me stand

If I saw you in heaven?

Det kanske inte är någon avancerad text, men det behövs inte heller. Det behöver inte vara några litterära mästerverk. Det finns en historia, det finns en mening och låten ger mig gåshud varje gång jag hör den. Det är inte bara på grund av att det är en bra låt utan det är på grund av den tragiska historien bakom låten. Clapton skrev den en tid efter att hans fyraårige son Conor gått bort i en olycka 1991. Pojken hade trillat ut genom ett öppet fönster i en skyskrapa.

Det behövs liksom inget gung, inga riff, inga stenhårda trummor. En gitarr, en röst, en meningsfull text är allt som behövs för att få till en perfekt låt.

 

Patriks krönika hittar du här.

 

 

Taggar:

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born In the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Kommentera

Din mailadress kommer inte att publiceras.

*

Gå till Toppen