Lucero är tillbaka med ett nytt härligt album

Alternativ country med lite punkkänsla … kan det vara något?

Självklart!

Missa inte Luceros album Should’ve learned by now.

5/5

Artist:
LUCERO
Albumtitel:
SHOULD’VE LEARNED BY NOW
År:
2023
Genre:
ALTERNATIVE, COUNTRY, PUNK
Skivbolag:
LIBERTY & LAMENT, THIRTY TIGERS

Det var 1998 som Lucero drog i gång i Memphis, Tennessee, men sedan dess har det hänt en del i lineupen som i dag består av Ben Nichols (sång, gitarr), Brian Venable (gitarr), John C. Stubblefield (bas), Roy Berry (trummor) och Rick Steff (piano, orgel, dragspel).

Sedan starten har Lucero släppt tolv studialbum:

 • The attic tapes (2000)
 • Lucero (2001)
 • Tennessee (2002)
 • That much further west (2003)
 • Nobody’s darlings (2005)
 • Rebels, rogues & sworn brothers (2006)
 • 1372 Overton Park (2009)
 • Women & work (2012)
 • All a man should do (2015)
 • Among the ghosts (2018)
 • When you found me (2021)
 • Should’ve learned by now (2023)

Luceros senaste platta blir det tio spår – och det är alldeles fantastiska låtar mest hela tiden.

 1. One last F.U.
 2. Macon if we make it
 3. She leads me
 4. At the show
 5. Nothing’s alright
 6. Raining for weeks
 7. Buy a little time
 8. Should’ve learned by now
 9. Drunken moon
 10. Time to go home

Lucero kickar i gång den här plattan – som kommer att vara en utmanare till årets album 2023 – med ett stort fuck you! One last F.U. är en rock ’n’ roll-pärla och Ben Nichols whiskeyhesa röst är klockren till detta – och på något sätt lägger de ut vägen för resten av plattan. Här kan vad som helst hända.

När Macon if we make it får man genast en del The Gaslight Anthem-vibbar, men det är bara under inledningen för sedan blir det alternativ country och heartland rock och man sitter bara och njuter i soffan. Vilken start på det här albumet, alltså!

Lucero blir även nostalgiska när de skickar ut At the show där de blickar tillbaka till svunna tider, tiden då allting startade för bandet. Soundet? Alternative country med mycket gitarrer och Nichols röst gör att det blir lite punkkänsla över det hela.

Raining for weeks är en mörkare låt. Soundet är tungt och mörkt, men pianot ljusar upp allting och refrängen är småskön. Det blir catchigt och melankoliskt på en och samma gång. Det låter knappast som något annat som Lucero har gjort tidigare. Det är knappast den bästa låten på albumet, men den sticker onekligen ut.

Buy a little time är något helt annat och frågan är om inte det är det här albumets absolut starkaste spår? Det är ett så jäkla gott sound – och inte minst då gitarren och pianot …

Fast titelspåret Should’ve learned by now skojar man inte heller bort. Det här soundet som Lucero ger oss är fasiken rena giftet. Alternativ country och heartland rock med lite punkkänsla går fan hem varje gång!

Lucero ser också till att knyta ihop säcken när de göra som de började på albumet – de drar en låt där de sitter på en bar, men nu är det dags att gå hem. Time to go home är dock en gammal låt, men här kommer den i en ny och bättre version.

Topp tre? Buy a little time, Macon if we make it och One last F.U. … och Should’ve learned by now och At the show. Äh, det är en riktigt fin platta så kör den från början till slut!

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Överraskande bra från legendaren Iggy Pop

Nästa inlägg

The Luka State ger oss en platta med två ansikten

Senaste om Lucero