Paradis garage – en härlig debut av Division 7

Division 7 har skämt bort oss med bra musik under flera år.

Nu är det äntligen dags för det svenska bandet att släppa sin första fullängdare.

Vi får Paradis garage.

5/5

Artist:
DIVISION 7
Albumtitel:
PARADIS GARAGE
År:
2023
Genre:
INDIE
Skivbolag:
SEPTEMBERNATT

Division 7 släpper albumet Paradis Garage. Foto: Agnes Stuber

Division 7 var under många år en duo som bestod av Dara Khudaida och Max Söderholm som började skriva låtar tillsammans när de gick på gymnasiet för 15 år sedan. Numera är Division 7 ett fullt band och de har släppt en jäkla massa bra låtar – och de singeldebuterade med Inte hur du rör dig som släpptes 2017.

Nu är det dags för dem att albumdebutera. Äntligen säger jag som alltid kommer att älska fullformatsalbum – och då helst på vinyl eller cd!

Och förhoppningarna på det här albumet var stora. EP:n Bered en plats för … har ju gjort att man har styrt upp så att det finns plats för Paradis garage i vinylsamlingen.

 1. I detta paradis
 2. Stormen
 3. Ingen ängel
 4. Tungan ute i regnet
 5. Hallelujabarn
 6. Getingfabriken
 7. Garage
 8. Snake skin boots & punkt shop-pins
 9. Vaeremerej
 10. IHDRD
 11. Gränsland
 12. Drömmen är slut

För den som har följt Division 7 så har de redan koll på flera av låtarna som finns med på EP-plattorna Gränsland och IHDRD. Där finns dock inte I detta paradis med – och det är en smått magisk låt där bandet tar hjälp av Bromander. Då bjuds det på svensk indiepop av högsta klass. Låten fastnar direkt och man vill både sjunga och gunga med i den här härliga låten.

Sedan tar Stormen vid och man faller pladask! Det är blås och snygga keyboarslingor som lyfter hela låten. Det är en souldänga med stora körer och ”Stones”-riff. Lycka till med att stå emot den här refrängen …

Ingen ängel, där Janne Schaffer gästar, blir klart rockigare och gitarrerna får ta stor plats samtidigt som man mest fastnar i texten: ”Vi faller sönder sakta och det är väl alltid nåt // Att låtsas tills det vackra blivit meningslöst och grått” …

Tungan ute i regnet är en indiepopstänkare och om Division 7 hade varit med i den svenska indiepopvågen på 1990-talet så hade det varit en hit. Det är både en nostalgisk och fräsch känsla över låten – och det är lite samma sak med Halleluja-barn som får mungiporna att sticka uppåt lite extra. Sicken skön låt!

Så här långt in på albumet är man imponerad som tusan. Då är det ännu roligare att läsa att replokalen, svärföräldrarnas gästrum och diskbänken tjänade som platser för skapandet av albumet!

Och det är precis som albumtiteln säger. Det är både paradis och garage över de här låtarna. Paradisdelen är luftig, soulig och dansant. Garagedelen är skitig och gitarrdriven.

Det häftiga är att Division 7 ofta lyckas blanda allt det där i en och samma låt. De har redan gjort det i flera av de nämnda låtarna och de gör det till exempel i Snake skin boots & punkt shop-pins som dessutom har en ”space”-känsla över sig.

Har du ännu inte fastnat för Division 7 så kan man ju undra Vaeremerej? Sicken skön låt det är! Det svänger som tusan! Underbart!

Om någon nu tror att det här fantastiska albumet ska tappa något på slutet så är svaret på det ett rungande ”Nej!” I stället lyfter plattan ännu mer! Det är fasiken helt otroligt … men när Division 7 tar med sig Julia Frej och gör IHDRD så börjar till och med en gammal krake som jag att börja dansa i vardagsrummet. Vilken känsla! Vilken låt! Här blir det både en indiepoprocklåt med en elektronisk-känsla.

Alla bitar faller liksom på plats när bandet själva säger: ”Influenserna kommer som alltid från många olika håll. Ibland finns det drag av svensk rock, typ Kent, Ludwig Hart eller Linn Koch Emmery. Helt plötsligt kommer en gitarr som låter som Queens Of The Stone Age. Sen tillbaka till brittrockland igen. Du kan hitta den ena efter den andra inspirationskällan när du lyssnar igenom plattan.”

De rundar sedan av allting med Gränsland, där Janne Schaffer gästar, och Drömmen är slut – och den sistnämnda sticker ut. Division 7 avslutar det här albumet på topp med en åttaminuterslåt där de ger ett finger till den rådande streaming- och spellistekulturen. Tack för det! Drömmen är slut kan inte annat än att bli en fansfavorit på Division 7:s konserter. Att avsluta med denna skulle få fansen att lämna lokalen där de undrade vad tusan de träffades av. Så jäkla bra är låten. De kommer också att vara förbannade. Så jäkla bra är låten. Det får liksom inte ta slut så här …

Med den här debutplattan är det dags för Division 7 att lämna den regionen. Det här gänget platsar i allsvenskan!

Topp tre? IHDRD, I detta paradis och Drömmen är slut … och Tungan ute i regnet och Ingen ängel.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

The Lightbringer Of Sweden är tillbaka med en smäll!

Nästa inlägg

Depeche Mode släpper en suverän låt

Senaste om Division 7