The Halo Effect ger nytt liv i dödsmetallen

Ur klassiska In Flames föddes så småningom det här bandet.

Och vilken fågel Fenix det har blivit av detta!

5/5

Artist:
THE HALO EFFECT
Albumtitel:
DAYS OF THE LOST
År:
2022
Genre:
MELODIÖS DÖDSMETALL
Skivbolag:
NUCLEAR BLAST, WARNER

Haloeffekt sägs exempelvis och något förenklat vara att om en elev är bra på nåt ämne, så kan han ju lika gärna vara bra i ett annat. Exempelvis kan väl en gitarrist spela bas, eller om du kan vika ihop en bilkarta så kan du såklart spela dragspel…

Kanske att kopplingen mellan bandnamnet och betydelsen av den psykologiska termen kan synas långsökt, men dessa garvade herrars insatser i giganterna In Flames har förmodligen bäddat för detta nya bandprojekts omedelbara och urstarka albumdebut.

Och oavsett vad skivtiteln må antyda så handlar det fanimej inte om några förspillda dagar här, inte!

Fullständigt lysande sångaren Mikael Stanne lägger hotfull growling som stundtals bryts upp i melodiös melankoli, och sångstämmorna samspelar med gitarristerna Niclas Engelins och Jesper Strömblads gnistrande rock-plock och malande metal-tugg.

Och det ger låtarna precis rätt touch av melodiöst gott hantverk framfört med en energi som har mer med erfarenhet än ungdomlig tjurrusning att göra.

Men låtar såväl som mer fysiska byggnader behöver en solid grund, som basisten Peter Iwers och trummande duracellkaninen Daniel Swensson generöst och virtuost erbjuder.

För somliga har pandemins innelåsande restriktioner betytt ”tillbaka till rep-lokalen och ha lite kul åtminstone”. Och det gjorde uppenbart det här nya Göteborgsbandet bara gott.

Nu kör jag absoluta favoriten A truth worth lying for. Igen.

Och igen …

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Nytt med Butch Walker - som blir Glenn ...

Nästa inlägg

Ny härlig platta av The Dangerous Summer