En gnista tändes – Joakim Bergs soloalbum är här

Joakim Berg är en lögnare.

Jag älskar det.

För nu får vi hans första soloplatta Jag fortsätter glömma.

4/5

Artist:
JOAKIM BERG
Albumtitel:
JAG FORTSÄTTER GLÖMMA
År:
2022
Genre:
POP
Skivbolag:
CANNOLI, UNIVERSAL MUSIC

Det som Joakim Berg gjorde med Kent är ingenting annat än fantastisk svensk musikhistoria. Album efter album och låt efter låt var hur bra som helst.

Men bandet som bildades 1990 valde att stänga ned butiken 2016 och sedan dess har man väl mest gått och hoppas på att Berg & company skulle ångra sig och få suget tillbaka. Det har inte hänt – och Joakim Berg hade lovat sig själv att aldrig göra ett soloalbum så även den dörren var stängd.

Men en dag var Berg lite mindre trött på sig själv än vanligt. Han hade en låtidé och han kände att det fanns en gnista av magi där. Fast där och då skulle Berg bara skriva en låt och sjunga den för sig själv för första gången på ett år.

Det visade sig att Berg tyckte att det var vansinnigt roligt så han gjorde klart låten och den där gnistan blev till rena elden, samtidigt vägrade han att sätta några krav på sig själv för nu skulle det vara kul och allt skulle göras i den takt som han ville, för nu är han framme vid soloplattan Jag fortsätter glömma.

 1. Barn av vår tid
 2. Begravningsbål
 3. Aniara
 4. Låtsasvärlden
 5. Legender
 6. Ingenmansland
 7. Var vi kom ifrån
 8. Då var allt
 9. 4
 10. Mer än ingenting
 11. Rubicon

Kent var en total demokrati som tog alla beslut tillsammans.
Jag är bara jag.
Förutsättningarna då och nu är helt olika.
Arbetsmetoden en annan.
Och det är väl precis så det ska vara.

Joakim Berg i ett pressutskick

Det är klart att man kan höra lite Kent i det här. Det är ju samma röst och samma låtskrivare, men detta är något annorlunda. Det låter faktiskt inte alls som Kent. Om Kent var ett elektroniskt rockband så är inte Joakim Berg solo det. Nu blir det lågmäld pop.

Efter en snabb första lyssning så kändes inte Bergs återkomst så himla lyckad. Man hade ju trots allt hoppats på en ny Kent-platta … och så fick man detta?!

Men man måste släppa Kent. Detta är Joakim Berg – och när plattan fick snurra på en gång till så försvann alla negativa tankar. Detta är bra låtar. Det är riktigt bra låtar! Och varenda låt växer för varje gång som man lyssnar på dem.

Bergs låtskrivande har alltid varit fantastiskt bra och där känner man igen honom. Det är som vanligt ganska mörkt och han förpackar sedan sina texter i ett sound som kanske skulle kanske kunna beskrivas som ett Kent nästan helt utan gitarrer? Lite så är det. Han använder synthar och trummaskiner och får till ett härligt mörkt, melankoliskt och lågmält sound – men det finns även någon låt som skickar ut en glad känsla.

Topp tre? Det är otroligt svårt att ta ut. Det är en jämn platta och varenda låt är himla bra. Det beror liksom på vad man vill ha för stunden …

Barn av vår tid är melankolisk och fastnar direkt. Legender är en av få lite snabbare låtar som gör att man vill ta ett danssteg, eller ett snedsteg är väl mer sant. Även 4 är en riktigt skön låt som man vill ta något halvt danssteg till.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Black Paisley - bandet som aldrig gör dig besviken

Nästa inlägg

Taket lyfter med Booze & Glory nya EP