4/5
Artist:
Shiraz Lane
Album:
Carnival days
År:
2018
Genre:
Rock
Bolag:
Frontiers Music s.r.l.

Welcome to the Carnival days!

Det är melodiös och somrig hårdrock som skickar ut rena karnevalkänslan.

Det är Shiraz Lane som har släppt den finfina plattan Carnival days.

2015 släppte det finländska melodiösa hårdrocksbandet Shiraz Lane sin första EP. Året efter kom debutplattan For crying out loud.

Och nu är femmannabandet tillbaka med en ny platta: Carnival days.

 1. Carnival days
 2. The crown
 3. Harder to breathe
 4. Tidal wave
 5. Gotta be real
 6. People like us
 7. Shangri-La
 8. War of mine
 9. Shot of life
 10. Hope
 11. Reincarnation

Och Carneval days är en passande titel. Man får någon karnevalkänsla över det här, man hamnar snabbt i en feststämning och man vill gärna bjuda på någon magdans bakom någon bred lyktstolpe.

Det är också titelspåret som inleder plattan. Det spåret skiljer sig dock en del mot övriga låtar. Det är blås och rock ’n’ roll med ett skönt gung.

Sedan vrider Shiraz Lane över det till mer klassisk melodiös hårdrock. Det blir tyngre och The crown låter kalasbra. Det är sköna gitarriff, det är melodier och en refräng som sätter sig direkt.

Och nu är plattan i gång. Shiraz Lane skickar ut grymma låtar på löpande band. Det finns dock tillfällen då man verkligen fastnar lite extra. Det är när de drar ned på tempot och ger oss ballader.

Då blir det nästan lika bra som Skid Row var under slutet av 1980-talet … Hope heter låten, men den skickar även ut Aerosmith-vibbar – precis som flera andra låtar gör – och det är en ”missa för allt i världen inte den här”-låt. Fast det är även Shangri-La

Gotta be real är en annan lugn låt som verkligen går hem – även om det inte är så mycket Skid Row över den – och det här är en låt som man vill dra i gång en varm sommarkväll på balkongen. Den är så jäkla skön med blåset, refrängen och känslan.

Det är riktigt häftigt hur de bygger upp sina låtar. Shiraz Lane är inte rädda för att bjuda på både blås och piano i låtarna. De bygger inte upp allting med ”bara” trummor, gitarr och bas.

Om gör en jämförelse med debuten så är allting lite bättre. Shiraz Lane har helt enkelt växt som band och de har blivit mer självsäkra. Så känns det i alla fall.

Shiraz Lane

Hannes Kett (sång)

Jani Laine (gitarr)

Miki Kalske (gitarr)

Joel Alex (bas)

Ana Willman (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Hardcore Superstar river hela huset!

Nästa inlägg

Platta nummer elva från Superchunk