Det blev bara bättre och bättre av The Cult

The Cult släppte två kalasalbum 1984 och 1985. Det kan man se som ett bra årtionde. Det blev ännu bättre när de släppe Sonic temple.

5/5

Artist:
THE CULT
Albumtitel:
SONIC TEMPLE
År:
1989
Genre:
ROCK
Skivbolag:
BEGGARS BANQUET, SIRE

Det brittiska rockbandet The Cult bildades 1982, men då hette de Southern Death Cult vilket sedan kortades till The Death Cult. Lagom till debutplattan Dreamtime skulle släppas 1984 blev bandnamnet ännu kortare: The Cult.

1985 släppte de Love och två år senare var det dags för Electric. Båda plattorna är himla bra, men det var med Sonic Temple som The Cult fick sitt stora genombrott 1989.

  1. Sun king
  2. Fire woman
  3. American horse
  4. Edie (Ciao baby)
  5. Sweet soul sister
  6. Soul asylum
  7. New York City
  8. Automatic blues
  9. Soldier blue
  10. Wake up time for freedom

Fantastiska Fire woman blev förstasingeln från Sonic Temple. The Cult hade de helt enkelt polerat till lite av det de gjorde på Electric, de hade sett till så att låtarna blev lite mer kommersiellt tillgängliga.

Till sin hjälp tog de producenten Bob Rock som bland annat fanns med på plattorna Slippery when wet (Bon Jovi) och Permanent vacation (Aerosmith).

Det blev ett minst sagt lyckat samarbete. Sonic temple är full av kanonlåtar. En av dem är softa Edie (Ciao baby). Ian Astbury briljerar lika mycket med sången som Billy Duffy gör med gitarren. Det är en extremt bra låt och av av mina absolut största favoriter med The Cult.

Sonic temple nådde trejeplatsen på albumlistan i England och den blev tia på Billboardslistan. Det är inte så konstigt att plattan sålde bra. Sweet soul sister – vilken skön refräng det är i den låten, vilken gitarr, vilket soft gung – är bara ytterligare i mängden av bra låtar.

Oh, she’s a Dior girl, twisting round the world
Midnight crush boogie scene
Firm fixed expression, sensual, tender, smooth
Sexual panther, beautifully cool
Come on little honey
Come on now, please
Come on little honey and dance with me
Sweet soul sister
Keep on pushing till the dawn, well, well, well
Sweet soul sister
Forever dancing on and on, yeah

The Cult
Ian Astbury (sång)
Billy Duffy (gitarr)
Jamie Stewart (bas, keyboards)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

4 Comments

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Allt annat än professionellt, The Human League!

Nästa inlägg

Ingen 80-talsvecka utan Scocco

Senaste om The Cult