Att kalla Against Me! för ett suveränt band är knappast att överdriva.
Och för den som gillar det gänget så finns det ett nytt suveränt band att lyssna in sig på nu: Laura Jane Grace & The Devouring Mothers.
Det amerikanska punkrockbandet Against Me! har varit i gång sedan 1997 och frontas av Laura Jane Grace. Det bandet har levererat en jäkla massa bra plattor där den senaste, Shape shift with me, släpptes 2016.
Men sedan Grace kom ut som en transperson för sex år sedan har hon varit en symbol och en ambassadör för hela den amerikanska transrörelsen. Med det följde många intervjuer och mycket publicitet. Mer än vad de flesta punkbanden får.
Hon behövde få en paus från sin egen offentliga identitet. Då föddes Laura Jane Grace & The Devouring Mothers. Det här bandet har liksom ingen historia. Inte ännu i alla fall.
Man ska dock ha klart för sig att Bought to rot inte är ett Against Me!-album – även om Atom Willard som har varit trummis i Against Me! under fem år och basisten Marc Jacob Hudson har producerat flera av deras album ingår i bandet.
Här får vi något annat. Här får vi någon alternativ rock, men visst känner man igen det här. Grace kan liksom inte bara slänga punken åt sidan så den finns där också.
- China beach
- Born in black
- The airplane song
- Apocalypse now (& later)
- Reality bites
- Amsterdam hotel room
- The friendship song
- I hate Chicago
- Screamy dreamy
- Manic depression
- The acid test song
- The hotel song
- Valeria Golina
- The apology song
Det är en ruskigt bra debutplatta som Grace & company har fått ihop. Fast det var väl väntat också. När Laura Jane Grace styr det hela så blir det bra. Det blir det egentligen alltid.
Det är låtar som kanske inte riktigt hade passat Against Me! Då kan man få en låt som I hate Chicago. Här räknar Grace upp allt som är fel med staden. Det är trafikljus, idrottslag och det bästa är när man lämnar stället.
Sedan kommer twisten:
Alright, Christ, you caught me
This is actually just another divorce song
Det är en låt om att en skilsmässa kan få en att hata en hel stad!
Plattan börjar annars tungt med China beach. Här är det mer punk än alternativ rock, men det spåret skiljer ut sig från resten av albumet.
Med Born in black blir det nästan någon grunge och med The airplane song blir det mer alternativ rock.
Laura Jane Grace & The Devouring Mothers gör lite vad de känner för. Då kan de också slänga med The friendship song och Apocalypse now (& later) som är något av det mest poppiga som Grace har gjort.
Topp tre? The airplane song, Reality bites och The acid test song.