Ludwig Hart blir bara bättre och bättre

Tredje plattan.

Då bjuder Ludwig Hart återigen på en härlig rockplatta – och Stay young är det bästa han har gjort.

Artist:
LUDWIG HART
Album:
STAY YOUNG
År:
2024
Genre:
ROCK
Skivbolag:
ARGLE BARGLE STUDIOS

Ludwig Hart är aktuell med albumet Stay young. Foto: Elvira Glänte

Redan när Ludwig Hart släppte sin första låt som soloartist var det någon form av bilåkar-rock/klassisk amerikansk roadrock som han bjöd på. Det är ett så härligt bilåkar-sound i hans låtar att man vill kasta sig in i bilen och dra en runda utan något mål varje gång man hör honom.

Det där har inte förändrats. Det var så på den självbetitlade debutplattan som släpptes 2020. Det var så på Paloma (2021). Och det är så på album nummer tre, Stay Young.

  1. Stay young
  2. Journey
  3. Boys gone wild
  4. What if
  5. Ghost of you
  6. Don’t stop
  7. Inner city sounds
  8. Run run
  9. Less I try
  10. Chasing gold

Hart inleder med titelspåret Stay Young. Den inleds avskalat och lugnt innan det kommer in fler instrument i bilden. Låten är dock lugn och kanske att det är lite överraskande att få denna som inledninsspår. Man hade nog förväntat sig någon lite snabbare låt. Fast det spelar ingen roll. Det är en härlig låt.

Då får vi något annat i Journey. Nu är det dags att dra i väg på ett äventyr! Ludwig Hart ger oss en klassisk roadtrip-låt. Det är svårt att stå emot den här ”vinden i håret”-rocklåten …

Vi har försökt göra på ett annat sätt denna gång. Siktat högt, men låtit skavanker få höras. Hållit förebilderna på armlängds avstånd, men också vågat sväva ut. Vi har spelat live tillsammans i samma rum, det har gjort skillnad. Jag tror vi är allra bäst då. Jag har försökt släppa på rädslor om att det inte ska bli perfekt. Det blev bättre än någonsin.

Ludwig Hart

Boys gone wild väcker min nyfikenhet direkt. Det är lite U2-känsla i gitarrsoundet när låten börjar – och då är jag såld. Jag är galet svag för det där soundet. Sedan gör det ju inget att det både är fart och en härlig refräng. Bilåkarrock av högsta klass!

What if är en härlig låt. Här blir det ett lite annorlunda sound. Trummorna tuggar i gång, gitarrerna … men sedan är det pianot som sticker ut – och refrängen då. Hart kan onekligen det här med att få till härliga refränger.

I Ghost of you blir det ett mer organiskt sound och då blir det mer blås! Här gör Hart en ballad.

Det är kul att Hart inte gör samma låt tio gånger. Han försöker att hitta på lite annat, men samtidigt finns hans dna kvar. Textmässigt möter Hart sina egna demoner och rädslor. Han berättar om det i ett pressmeddelande inför albumsläppet: ”Det har varit otäckt men nödvändigt. Albumet handlar om mina rädslor för att bli äldre, rädslor för att hamna i samma banor som min pappa. Det handlar om hur mycket jag har försökt förtränga saker jag varit med om, och om hur dom förmodligen har format mig till de n jag är. Jag lever med spöken som aldrig verkar vilja släppa taget, jag har en egen djävul på axeln som ständigt gör sig påmind. Jag är periodvis livrädd för att hamna i totalt jävla mörker. Den här skivan har hjälpt mig att försöka förstå varför.”

Ovan nämnda låtar är alla på den första halvan av albumet. Andra delen är lika fin den! Don’t stop är en galet härlig låt. Den har liksom allt, men när det kommer in lite extra mycket blås i bilden så skiner i alla fall jag upp. Sedan gör det ju ingenting att refrängen sätter sig efter åtta sekunder.

Run run sticker ut med sitt sound. Det är nästan lite bluesigt med den där tuggande gitarren. Sedan växer och växer låten. Snyggt och annorlunda! Innan dess har vi bland annat fått ett härlig gitarrsolo i slutet av Inner city sounds

Sedan är lite mer blås tillbaka i Less I try. Det är en ganska soft låt. Där man fastnar i texten. ”Another dark cloud hanging around but hey, who needs a clear blue sky // Givin’ up on givin’ in // It gets easier the less I try.”

Hart rundar sedan av allting med en avskalad ballad, Chasing gold. En himla fin avslutning på ett härligt album – och det är bara att hålla med Ludwig Hart. Detta är det bästa albumet som han har gjort. Hittills …

Topp tre? Don’t stop, Boys gone wild och Journey … och Less I try.

Hart kommer också att fortsätta med den andra delen av hans turné. Här är datumen:

  • 18 oktober: Uppsala, Katalin.
  • 19 oktober: Linköping, Platens Bar.
  • 1 november: Uddevalla, Carlia Live.
  • 2 november: Huskvarna, Folkets Park.
  • 8 november: Luleå, Kulturens Hus.
  • 15 november: Lund, Mejeriet.
  • 16 npvember: Helsingborg, The Tivoli.
  • 23 november: Skövde, Freja.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Today - ytterligare en pärla från Selma & Gustaf

Nästa inlägg

Missa inte hyllningsalbumet till Jesse Malin

Senaste om Ludwig Hart