Gun gör om sina härliga gamla klassiker

Gun är tillbaka med en ny platta.

Då väljer de att göra om några av sina klassiska hits – plus att det blir någon ny låt.

4/5

Artist:
GUN
Albumtitel:
THE CALTON SONGS
Genre:
ROCK
År:
2022
Skivbolag:
CHERRY RED RECORDS

Det var 1989 som Glasgow-rockbandet Gun släppte debutplattan Taking on the world och det där är inget annat än en klassiker – och de har gjort mycket mer än det där albumet …

 • Taking on the world (1989)
 • Gallus (1992)
 • Swagger (1994)
 • 0141 632 6326 (1997)
 • Break the silence (2012)
 • Frantic (2015)
 • Favourite pleasures (2017)
 • The Calton songs (2022)

Allt har dock inte gått som på räls för Gun – som består av Dante Gizzi (sång, Giuliano ”Jools” Gizzi (gitarr), Tommy Gentry (gitarr), Andy Carr (bas) och Paul McManus (trummor) – som upplöstes efter de fyra första albumen där det var Mark Rankin som var sångare.

De var tillbaka med en ny sångare, Toby Jepson, 2008 men även han lämnade och 2010 tog Dante Gizzi över som sångare.

Nu är det i alla fall dags för Dante Gizzi och de andra att samla ihop sina favoritlåtar genom åren. De inleder dock The Calton songs – namnet kommer från området i Glasgow där de växte upp – med en låt som de släppte tidigare i år: Backstreet brothers. Det är en klassisk Gun-låt som har deras klassiska och underbara rocksound. Det kan väl knappast beskrivas som hårt … fast det är lika bra för det. En grym start som gör att man blir väldigt nyfiken på vad de har hittat på med sina andra låtar.

 1. Backstreet brothers
 2. Better days
 3. Coming home
 4. Steal your fire
 5. Word up
 6. Frantic
 7. Taking on the world
 8. Crazy you
 9. Money
 10. Shame on you
 11. Don’t say it’s over
 12. Inside out
 13. Higher ground
 14. Watching the world go by

Svaret blir att det blir låtar som är halvakustiska. De har gjort om sina största låtar, som tidigare var rocklåtar med allt vad det betyder, och det har gjort det med en varm hand. Better days, Crazy you, Don’t say it’s over är alla fantastiska i sina originalversion. De är ta mig tusan nästa lika bra så här … lyssna bara på den sistnämnda! Det är magi!

Inside out, Shame on you, Steal your fire, Taking on the world och Watching the world go by är slutdelen av albumet – och det är idel Gun-klassiker och det är härliga versioner hela vägen, men den sista sticker onekligen ut. Sicken fin ballad det är …

Gun
Dante Gizzi (sång)
Giuliano ”Jools” Gizzi (gitarr)
Tommy Gentry (gitarr)
Andy Carr (bas)
Paul McManus (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Här är en suverän soulcover av Springsteen

Nästa inlägg

Lite annorlunda - Svart Katt briljerar ändå

Senaste om Gun