All the colours of you – James bästa album!

James bildades 1982.

Nu släpper de den bästa plattan så här långt in i karriären.

Vi får All the colours fo you.

4/5

Artist:
JAMES
Albumtitel
ALL THE COLOURS OF YOU
År:
2021
Genre:
ALTERNATIVE, INDIE, ROCK
Skivbolag:
VIRGIN MUSIC

Manchesterbandet har varit i gång länge nu – även om det blev en längre paus under 2000-talet – och diskografin är nu 16 album lång.

 • Stutter (1986)
 • Strip-mine (1988)
 • Gold mother (1990)
 • Seven (1992)
 • Laid (1993)
 • Wah wah (1994)
 • Whiplash (1997)
 • Millionaires (1999)
 • Pleased to meet you (2001)
 • Hey ma (2008)
 • The night before (2010)
 • The morning after (2010)
 • La petite mort (2014)
 • Girl at the end of the world (2016)
 • Living in extraordinary times (2018)
 • All the colours of you (2021)

Det finns en jäkla massa bra låtar på de där albumen, men ofta blir James lite ojämna. De kan varva rena superlåtarna – Laid, She’s a star och Sit down till exempel – med låtar som är … not so good.

Fast man är ju alltid nyfiken på Mancehsterbandet. De har ett lite speciellt sound och de lockar alltid till lyssning – och med All the colours of you har James verkligen fått till en kanonplatta.

 1. Zero
 2. All the colours of you
 3. Recover
 4. Beautiful beaches
 5. Wherever it takes us
 6. Hush
 7. Miss America
 8. Getting myself into
 9. Magic bus
 10. Isabella
 11. XYST

På grund av pandemin har låtarna skrivit på olika håll i världen – exempelvis så bor sångaren Tim Booth i Kalifornien – och sedan har James pusslat ihop några sylvassa låtar som har inspirerats om covid-19-pandemin, att sitta i lockdown och George Floyds dödsfall.

Det är ett skönt alternativ rock/indiepop-sound som de ger oss. Denna gång låter det – stundtals – lite mer som det gjorde på bandets tidigare album och då fastnar man snabbt för det. Fast på andra ställen låter det helt nytt. James både förnyar sig och går i gamla fotspår.

Ett av albumets bästa spår kommer direkt. Det är Zero och Tim Booth börjar med att sjunga ”We’re all gonna die, that’s the truth.” Det är en låt, med ett elektroniskt sound, som går i ett långsamt tempo.

Nästa höjdpunkt är titelspåret All the colours about you. Det är en lite snabbare låt där James kritiserar den förre amerikanske presidenten Donald Trump och den är till viss del inspirerad av protesterna som följde Floyd Georges död.

All the colours kommer helt klart att få ta plats bredvid sju andra James-album i den gamla cd-växlaren.

En tredje favorit kommer som spår nummer fyra. Det är Beautiful beaches. Det blir lite mer britpop över James här och … japp! Det är en höjdare som ska in på sommarspellistan. Det är dock en allvarsam låt som Booth skrev efter de hemska bränderna i Kalifornien och där han och familjen tvingades lämna sitt hem.

En annan låt som sticker ut – den låter inte som något annat på albumet – är Wherever it takes us. Det känns faktiskt som något som Pet Shop Boys skulle ha kunnat gjort, i alla fall nästan. Det är lite kul att höra.

Getting myself into är en annan skön låt. Det är gladpop och man kan inte annat än le åt den här låten …

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Nytt sound från Markus Krunegård

Nästa inlägg

Nu blir det lite mer new wave med AFI