Butch Walker gör en kärlekshistoria om hat …

Det har gått fyra år sedan Butch Walker släppte det magiska albumet Stay gold.

Nu är han tillbaka.

Vi får plattan American love story.

5/5

Artist:
BUTCH WALKER
Albumtitel:
AMERICAN LOVE STORY
År:
2020
Genre:
ROCK
Skivbolag:
RUBY RED RECORDS, LLC

Butch Walker är amerikanen som är lika vass på att göra egna plattor som att producera album, eller skriva låtar, åt andra artister och band.

Hans egen diskografi som soloartist ser ut så här:

 • Left of self-centered (2002)
 • Letters (2004)
 • The rise and fall of Butch Walker and the Let’s-Go-Out-Tonites (2006)
 • Sycamore meadows (2008)
 • I liked it better when you had no heart (2010)
 • The spade (2011)
 • Afraid of ghosts (2015)
 • Stay gold (2016)
 • American love story (2020)

Sedan har han ju även producerat album och skrivit låtar till artister och band som Frank Turner, Taylor Swift, Pete Yorn, Rob Thomas, Green Day, Weezer, Fall Out Boy, Panic! At The Disco, Avril Lavigne, Sevendust, American Hi-Fi, Katy Perry, The Wallflowers och listan bara fortsätter. Det är häftigt att se bredden Walker ligger inne med, men nu är det dags att släppa musik i eget namn igen.

 1. The singer
 2. Gridlock
 3. Flyover state
 4. 6ft middle-age american man
 5. Fuck it (I don’t like love)
 6. Divided states of America
 7. Out in the open
 8. Torn in the USA
 9. Blinded by the white
 10. Everything white
 11. Pretty crazy
 12. You gotta’ be just who you are
 13. Forgot to say I love you

American love story är något av en rockopera, ett konceptalbum inspirerat av det amerikanska valet 2016, där vi får följa historien om Bo. En man som är fylld av tvivel och hat och frågan är om han någonsin fått lära sig vad kärlek är? Fast även Bo finner kärleken till slut även om det inte slutar lyckligt. Det är bland annat det vi får höra Walker ge oss denna gång.

Life is beautiful if you make it that way.

Butch Walker

Det är onekligen ett kul – även om det är allvarligt – sätt att få följa med genom Butch Walkers alla låtar. Nu är det inte som så att man måste se detta som en helhet. Han ger oss bra låtar och man kan helt klart lyssna på dem var för sig också.

Det är en Butch Walker som man känner igen från hans plattor de senaste 20 åren, men kanske att det stundtals är lite mer pop i det hela.

Albumet inleds med The singer som mest är ett hav av snack, men när Gridlock tar vid så tänder allting till.

Det är en ruskigt skön mjukrocklåt med en grym refräng. Dessutom bjuder Walker på ett grymt skönt gitarrsolo här. Med Gridlock så inser man hur mycket man har saknat Walkers egna låtar.

Flyover state är mer country med ett otroligt gung där Walker pratsjunger en del och när låten inleds med ”1, 2, fake news!” så vet man vad det handlar om … Här får Walker dessutom med lite av The lion sleeps tonight och det fungerar förvånansvärt bra.

Samtidigt visar Walker att detta inte är något vanligt Walker-album. Han gör det lite annorlunda och det är inte rock hela vägen.

Någon låt är mer pop, en annan blir det en del gospel och R&B i och i en tredje blir det någon AOR-känsla. På en fjärde blir det mer synthpop … (?!)

Det var kanske inte det man hade väntat sig, men det är svårt att inte gilla det som Butch Walker gör. Och även om det nästan kan kännas smått utflippat på något ställe så blir det inte för utflippat och när nästa låt kommer så sitter man där med ett leende igen och plötsligt så sjunger man med i ”You gotta be pretty, crazy” …

Topp tre? Gridlock, Pretty crazy och You gotta’ be just who you are.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Carnal Agonys sound är beroendeframkallande!

Nästa inlägg

Så här har man inte hört The Rolling Stones förr ...

Senaste om Butch Walker