Johnossi har hittat tillbaka till öset

Personligen har jag alltid förknippat den svenska rockduon Johnossi med ös.

Kanske kan man argumentera för att det varit deras framgångskoncept – deras otroliga förmåga att låta så stort och så bra med endast gitarr, trummor och sång till sitt förfogande.

3/5

Artist:
JOHNOSSI
Album:
TORCH//FLAME
År:
2020
Genre:
ROCK
Skivbolag:
BMG

2017 tog de visserligen en ny riktning med Blood jungle, ett ganska uppfriskande vägval, som mynnade ut i ett album som inte alls var dåligt på något sätt. Men när de nu släpper sitt sjätte album Torch//Flame märks det att Johnossi återgått till kärnan av sitt sound igen, och jag kan inte säga annat än att det låter rätt så bra den här gången också.

Redan de två inledande spåren är praktexempel på härligt patenterat Johnossi-ös vilka utgör en rivstart på albumet. Genialiska Longer the wait, Harder the fall utmärker sig särskilt – melodin fäster direkt, ihop med de finurliga taktartsbytena.

Albumet besitter dock även en utpräglad dynamik; titelspåret till exempel är en akustisk historia som fungerar som en angenäm liten andningspaus, kan man säga. Dynamiken märks dessutom även inom själva låtarna – The beat till exempel inleds med en poppig liten gitarrslinga för att sedan i refrängen övergå i en kompakt ljudkuliss av dist och trummor. Det finns med andra ord en balans mellan det ösiga och det lite lugnare – Johnossi rör sig bekvämt i spektrumet mellan de två ytterligheterna.

Visserligen finns i slutändan en känsla av att albumet inte sätter sig riktigt, som om den röda tråden tappats bort en aning på vägen. Men låtmaterialet är starkt, och det faktum att jag gång på gång återkommit till albumet efter det att det släpptes för tre veckor sedan talar sitt tydliga språk. Det är med andra ord onekligen ett trivsamt album att lyssna på.

Bästa spår: Longer the wait, Harder the fall, In your eye, The beat.

Musikälskare med förkärlek för allt som är indie och alternativt - typ så. Fem album som jag håller kärt: Frightened Rabbit - Midnight organ fight, JAWS - The ceiling, The War On Drugs - A deeper understanding, American Football - LP3, The Killers - Hot fuss.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Exklusiv Sverigepremiär för Tygers Of Pan Tang!

Nästa inlägg

Återigen blir det en stark Harem Scarem-platta

Senaste om Johnossi