Nazareth-McCafferty släpper ny soloplatta

Han var sångare i Nazareth i över 40 år.

Numera väljer Dan McCafferty att göra soloplattor.

Det fungerar väldigt bra det också.

4/5

Artist:
DAN MCCAFFERTY
Album:
LAST TESTAMENT
År:
2019
Genre:
ROCK
Skivbolag:
INDEPENDENT SOLUTIONS A.S, EDEL GERMANY, EARMUSIC

Dan McCafferty var med och släppte hur många plattor som helst med Nazareth, men 2013 valde han på grund av hälsan att sluta att turnera med bandet. Han har i stället valt att köra vidare som soloartist. Han gjorde sina två första soloplattor under tiden med Nazareth.

Nu kommer Dan McCaffertys tredje vilket också blir hans första soloalbum på över 30 år.

 • Dan McCafferty (1975)
 • Into the ring (1987)
 • Last testament (2019)

Självklart så känner man igen Dan McCafferty med en gång. 73-åringen har sin lite säregna raspiga röst som man känner igen från första stund.

 1. You and me (Electric)
 2. Why
 3. Looking back
 4. Tell me
 5. I can’t find the one for me
 6. Look at the song in my eyes
 7. Home is where the heart is
 8. My baby
 9. Refugee
 10. Mafia
 11. Sunshine
 12. Nobody’s home
 13. Right to fail
 14. Bring it on back
 15. You and me (Acoustic)

McCafferty har satt ihop en riktigt vass rockplatta. Det är mer klassisk rock med folkrock/celticrock/akustisk rock-influenser där det är hans varierande röst som lyfter låt efter låt. Inte minst är de de lite lugnare – och det finns det gott om – som fungerar väldigt, väldigt bra.

Just McCafferty och ballader har alltid varit en lyckad kombination. Det behövs inte så mycket mer än hans röst ett piano och en bra text så är man liksom hemma. Det får man i Refugee. Gåshud!

Och får man inte det på McCafferty version av Nazareths Sunshine så måste högtalarna ha gått sönder. Vilken version!

Men det finns faktiskt en jäkla massa missa inte-låtar här. Det börjar med You and me som bjuder på lite skotska rytmer. Även det är en softare låt.

Why är en ruskigt känslosam låt och det är en ballad som skär sig rakt igenom skinnet. Looking back är precis lika bra även om den låter annorlunda när McCafferty väljer att pratsjunga.

Det går egentligen att räkna upp minst tio av låtarna, men det får räcka med att nämna en till: I can’t find the one for me. Herre jösses så skönt det kan vara med dragspel ibland! Vilken låt. Vilken känsla!

Ah, man bara måste nämna Home is where the heart is. Det låter inte som något annat på albumet. Här trycker McCafferty i väg en celticpunklåt! Mitt i det här lite mörka så avfyrar han en punklåt!

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Det är tid för en ny platta med Kensington

Nästa inlägg

Brandon Flowers solo är värd att lyfta fram