Det är dags att skaka loss med 23Till!

Det har gått 24 år sedan 23Till släppte plattan Kryp.

Nu är det klassiska svenska punkbandet tillbaka med den nya plattan Shake it baby!

4/5

Artist:
23TILL
Album:
SHAKE IT BABY!
År:
2019
Genre:
PUNK
Skivbolag:
BEAT BUTCHER

23Till bildades 1985, men det var redan fem år tidigare som allting började för bandet. Det var då som bandmedlemmar från Migrän slog sig ihop med Abstinens. Då var de en kvartett vilket sedan blev en trio (Janne Abrahamsson, Micke Pihlblad och Pär Andersson) och 23Till drog ett streck över det gamla och började om på nytt.

 • Allt vad jag vill ha (1991)
 • Nöjd? (1993)
 • Skåmat (1994)
 • Kryp (1995)
 • Shake it baby! (2019)

1996 lades bandet ned, men tio år senare gjorde 23Till en återföreningsspelning i Norrköping och innan dess hade de även varit inne i studion och spelat in låtar till olika samlingsplattor. Det var dock först 2013 som bandet var tillbaka på ett mer seriöst sätt.

Och nu får vi en ny fullängdsplatta med nytt material.

 1. Daniel Blake
 2. Du vet hur det slutar
 3. Det kommer bli bättre
 4. Klubb Lucifer
 5. Musiken
 6. I natt lyser stjärnorna
 7. Alabama
 8. Skaver
 9. Nog!
 10. Jag tror vi går där än

23Till gör lite som de känner för här. Det är låtar som vandrar mellan att vara punk, ska och powerpop. Det börjar med punk och powerpop och Daniel Blake. Det svänger som tusan och när man dessutom får en allsångsrefräng så är det bara till att vrida upp volymen och hälsa 23Till välkommen tillbaka!

Det blir lite mer poppigt med Du vet hur det slutar, men man fastnar lika lätt i det här.

Sedan bryter 23Till av med en skadänga. Gissa om det svänger om Det kommer bli bättre … och den där orgeln. Ett så skönt sound alltså!

Från en som varit där, där du är i dag
Det finns så mycket skit, ingen ska behöva ta
Så ta det från en som vet, det kommer bli bättre då
Det kan kanske aldrig bli helt bra, men det kommer att gå ändå
Och jag lovar och svär att jag kommer va där för jag täcker din rygg och jag kommer va där, om det händer igen har du alltid en vän men du kommer va stark om det händer igen

Klubb Lucifer är en otroligt svängig sak. Det är ett jäkla 1970-tals-groove och soundet får en att börja tänka på The Stone Roses och det går alltid hem. Ja, det går mer än hem. Detta är favoritspåret på plattan. Det här lite stökiga, skapunkiga soundet är strålande!

Så här långt in på plattan har 23Till överraskat. Man hade liksom inte hört dem sedan 1990-talet och så skickar de ut det här …

Och det blir liksom inte sämre med Musiken. Återigen är det powerpop som får en att vilja brista ut i ett ”oh oh oh!” Och även här får vi den där orgeln och det är samma visa här. Även om den knappast är någon huvudrollsinnehavare så lyfter den allting.

I natt lyser stjärnorna är den låt som känns mest rå, mest opolerad på albumet. Även det går hem. Det blir liksom mer punk och då vill man ju gärna vrida upp volymen lite till.

Topp tre? Klubb Lucifer, Musiken och I natt lyser stjärnorna.

Shake it baby! släpptes den 6 september.

23Till
Janne Abrahamsson (sång, gitarr)
Micke Pihlblad (bas)
George Gustafsson (orgel, gitarr)
Staffan Hubner (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

En ny kanonplatta från Paul Cauthen

Nästa inlägg

Rockett Love skickar en hälsning från Rocketland