4/5
Artist:
FM
Album:
Atomic generation
År:
2018
Genre:
Rock
Bolag:
Frontiers Music s.r.l.

FM är tillbaka med album nummer elva

Det brittiska rockbandet FM är tillbaka med en ny platta.

Vi får Atomic generation som blir deras elfte studioalbum – och det låter lika bra som det alltid gör med det här gänget.

FM bildades sommaren 1984 i London och bestod då av Merv Goldsworthy, Pete Jupp, Steve Overland, Chris Overland och Philip Manchester (Didge Digital).

De skickade ut sin fantastiska debutplatta Indiscreet 1986 och följde upp den med Tough it out tre år senare, men FM skulle splittras. 1995 tog allting slut.

2007 var de dock tillbaka även om banduppsättningen såg lite annorlunda ut så fanns sångaren Steve Overland kvar. Och sedan dess har FM haft fullt upp. Sedan 2007 och fram till nu har de släppt sex plattor. Då räknar man in Indiscreet 30, som är en nyinspelning av det klassiska albumet.

 • Indiscreet (1986)
 • Tough it out (1989)
 • Takin’ it to the streets (1991)
 • Aphrodisiac (1992)
 • Dead man’s shoes (1995)
 • Metropolis (2010)
 • Rockville (2013)
 • Rockville II (2013)
 • Heroes and villains (2015)
 • Indiscreet 30 (2016)
 • Atomic generation (2018)

FM är ett suveränt melodiöst hårdrocksband och har alltid varit det. Det spelar ingen roll om du plockar fram en platta från 1989 eller en från 2016. Det kommer att vara bra. Det är även den nya plattan Atomic generation. Här får vi elva kalaslåtar.

 1. Black magic
 2. Too much of a good thing
 3. Killed by love
 4. In it for the money
 5. Golden days
 6. Playing tricks on me
 7. Make the best of what you got
 8. Follow your heart
 9. Do you love me enough
 10. Stronger
 11. Love is the law

Visst känner man igen det här. Det är klassiskt FM-material och Steve Overland är lika vass på sången som han alltid har varit.

Och det börjar redan med Black magic. Det är sköna gitarriff, det finns bluesinfluenser, det är polerat och det är catchigt.

Sedan skickar de ut Too much of a good thing. Det är en ganska soft låt som känns hämtad från 1980-talet … Det låter ruskigt bra – och det är favoriten från plattan!

En av de lite mer tyngre låtarna på plattan är In it for the money som även den har ett lite mer bluesigt sound. Det låter makalöst bra.

Det är lite så plattan igenom. FM varvar klassiskt 1980-talssound med ett mer bluesigt sound. En annan gillar båda … Kanske att man är lite extra svag när det doftar 80-tal i låtarna som det gör i Golden days som dessutom skickar ut en del Don Henley– och Boys of the summer-vibbar.

En låt som sticker ut är Playing tricks on me. Den svänger åt soulhållet och låter inte som någon annat på plattan. Det fungerar också. Men visst, Make the best of what you got och Stronger är något helt annat …

Även balladen Love is the law är värd att nämna för det är en fullträff det också.

Atomic Generation är en riktigt bra platta och som vanligt så gör inte FM någon besviken. Gillar du band som Harem Scarem, Unruly Child, Vega och Def Leppard så kan det vara värt att ge detta en chans.

FM

Steve Overland (sång, gitarr)

Merv Goldsworthy (bas)

Pete Jupp (trummor)

Jem Davis (keyboards)

Jim Kirkpatrick (gitarr)

Plattan släpps i morgon den 30 mars.

 

 

 

 

 

 

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

2 Comments

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Jim Castro - För Dig
Föregående inlägg

En ny kalaslåt från Jim Castro!

Nästa inlägg

Toppar och dalar på Robbie Williams platta

Senaste om FM