American Authors - Seasons
4/5
Artist:
American Authors
Album:
Seasons
År:
2019
Genre:
Indie
Bolag:
Island Records

American Authors låter minst lika bra som vanligt

De låter lika mörkare.

Fast det är minst lika som vanligt.

American Authors är tillbaka med sin tredje studioplatta: Seasons.

New York City-baserade American Authors har gett oss den del hits sedan de drog i gång. De är väl mest kända för låtarna Best day of my life (som har över 300 miljoner spelningar på Spotify) och Beliver.

Fast indierockbandet har mycket mer än så att komma med. Det är långt ifrån något one hit wonder-band. Alla tre plattorna som de har gett oss har varit bra hela vägen.

 • Oh, what a life (2014)
 • What we live for (2016)
 • Seasons (2019)

Med plattan What we live for fick vi en del sommarglada låtar. Nu blir det ett mörkare American Authors. Och om man tvingas välja mellan de två plattorna så blir det Seasons. Det blir den plattan i dag i alla fall …

 1. Stay around
 2. Say Amen
 3. Calm me down
 4. I wanna go out
 5. Neighborhood
 6. Can’t stop me now
 7. Deep water
 8. Bring it on home
 9. Before I go
 10. Real place

Denna gång ger oss American Authors maffigare och tyngre låtar än tidigare. Det känns som om det är mer av allt och då blir det också bra. Det påminner en del om Mumford & Sons – om de hade kört på lite mer än vad de gör på Delta-plattan. American Authors har tagit in mer folkrock i sin musik och det fungerar kalasbra.

Seasons inleds med Stay around som det doftar 1980-tal över. Det är helt klart en låt som kommer att få fart på benen på den som gillar att studsa runt på dansgolvet.

Say Amen, där Billy Raffoul finns med, är en mörkare sida av American Authors.

Since I’ve seen your light
Since I’ve held you, my friend
I don’t feel alright
If you were with me, I could say Amen

Calm down känns mer soul, I wanna go out är mer pop, Neighborhood inleds akustiskt innan det sätter i gång och här finns Bear Rinehart med …

American Authors varierar sig hela vägen och när man har lyssnat på halva plattan så inser man att det här förmodligen är det bästa som de har gjort.

Sedan ger de oss något helt annat. Can’t stop med now låter som något som Queen skulle kunna ha gjort. Bring it home, med sitt fortstampsgung, är en annan låt som sätter sig snabbt. Var det någon som nämnde Mumford & Sons? The Lumineers?

Att American Authors skulle bjuda på en bra platta var väntat, men att det skulle göra det på det här sättet var en positiv överraskning.

Topp tre? Neighborhood, Real place och Say Amen.

American Authors
Zac Barnett
(sång, gitarr)
James Adam Shelley (gitarr, keyboard, banjo, mandolin)
Dave Rublin (bas, keyboards)
Matt Sanchez (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

DeeVer - You Need This
Föregående inlägg

DeeVer skickar ut sitt debutalbum

Rival Sons - Feral Roots
Nästa inlägg

Feral roots - det bästa som Rival Sons har gjort

Senaste om American Authors