4/5
Artist:
Rein
Album:
Freedoom (EP)
År:
2017
Genre:
Elektroniskt
Bolag:
Playground Music

Arga låtar som det är ett jäkla tryck i

Fem arga låtar.

Fem skitarga låtar med ett jäkla tryck i.

Det är Rein som har släppt EP:n Freedoom.

Rein (Joanna Reinikainen) har blivit hyllad överallt för sin nya EP. Det går liksom inte att göra något annat än att ställa in sig i hyllningskören.

Den musik som Rein bjuder på är så långt ifrån radiomusiken som man kan komma. Det är högoktanig, rå och arg, electropunk med ett jäkla gung.

Vi får ett stenhårt klubbsound och låtar där Rein gör sitt politiska ställningstagande.

Det är låtar som handlar om utanförskap, feminism, antikapitalism och antirasism.

På Freedoom får vi fem låtar:

  1. Missfit
  2. C.A.P.I.T.A.L.I.S.M.
  3. (You call it) Democracy
  4. Bruises
  5. Nasty woman (featuring Ninah Maria Donovan)

I ett pressutskick berättar Rein själv om låtarna:

Många är rädda för det okända och därför blir man väldigt snabbt kritiserad när man är annorlunda. Alla ska helst vara likadana efter en satt norm. Framförallt för kvinnor, folk blir rädda för kvinnor som tar plats.

– Rein om Missfit –

 

 

 

 

Vi måste ifrågasätta det monetära systemet. Det är den yttersta boven till precis allting som hänt och händer i vårt samhälle. Kapitalismen delar upp vinnare och förlorare och gör mänskligt liv till siffror i en balansräkning.

Rein om C.A.P.I.T.A.L.I.S.M. –

 

 

 

 

Vi måste fanimig kolla på vad det är för lösningar vi egentligen sitter på. Så många människor far illa. Så många lever i fattigdom.

Rein om (You call it) Democracy) –

 

 

 

 

Jag har betalat ett högt pris för att vara annorlunda. Jag har blivit hårt dömd. Det har tagit sina skepnader i både fysisk misshandel och psykisk utfrysning. Men låten erbjuder ändå ett hopp.

Rein om Bruises 

Jag blev väldigt inspirerad av Ashley Judds tal vid Women’s March i Washington, som senare visade sig vara skrivet av poetry slam-artisten Nina Mariah Donovan. Jag ville ha med det för att det speglar vår samtid hur kvinnor fortfarande förtrycks, inte bara genom fördomar, utan systematiskt. Kvinnor får mindre i lön. Rasism. Sexism. Det finns gott om maktsjuka män. Rein är själva antidoten till deras värld.

Rein om Nasty woman 

Bästa spåret? C.A.P.I.T.A.L.I.S.M. Det är ett så otroligt gott drag i den låten. Bruises kommer dock inte långt efter …

 

 

 

 

 

 

 

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Mörkt och mästerligt bra

Nästa inlägg

Jackson + Ness = Kalasbra!

Senaste om Rein