Bra musik. Bara bra musik. Nästan.


4/5
Artist:
Riki
Album:
Riki
År:
2020
Genre:
Elektroniskt
Bolag:
DAIS Records

Riki – synthpop som det doftar 80-tal över

Riki av

Riki släpper sin självbetitlade debutplatta.

Då blir det varken någon dödsrock eller punk. Riki gör i stället en synthpopplatta som det doftar 1980-tal över!

Det minst sagt doftar 80-tals-synthpop över Rikis solodebutplatta. Foto: Pressbild

Jag vet att det låter märkligt att en sajt som heter Rockfarbror drar upp en synthpopplatta, men ni som har följt sidan vet om att musiksmaken här är väldigt bred.

Då blir det ju lite extra kul när det finns artister som inte heller de låser in sig i ett fack. Riki får räknas in till dem. Bakom namnet Riki döljer sig Niff Nawor, en visuell artist och musiker som tidigare var medlem i Crimson Scarlet – och då handlade det inte om synthpop utan om dödsrock, goth och punk.

Niff Nawor ville dock utforska sitt eget sound och då blev hon Riki 2017. På den självbetitlade debutplattan blir det åtta spår.

  1. Strohmann
  2. Napoleon
  3. Böse lügen (Body mix)
  4. Know
  5. Earth song
  6. Spirit of love
  7. Come inside
  8. Monumental

Riki ger oss synthpop, new wave och darkwave, men man får även en del italodisco i det här. Det låter faktiskt jäkligt bra. Det här mörka tillsammans med alla synthslingorna och italodiscovibbarna har man liksom alltid varit svag för. Onekligen så blir man lite nostalgisk när man får höra Rikis debut.

När plattan dessutom inleds med Strohmann, som skickar ut en del Alphaville– och Sandra-vibbar i alla fall inledningsvis, så blir man mer än nyfiken. Det gör inte ens något att hon sjunger på tyska.

Det blir dock ännu bättre med synthpopdängan Napolen. Synthslingorna och italodiscosoundet här … En annan låt som måste nämnas är Earth song. Det är en ganska mörk och fet låt.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born In the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Din mailadress kommer inte att publiceras.

*

Gå till Toppen