Bra musik. Bara bra musik. Nästan.


4/5
Artist:
Simple Minds
Album:
Walk between worlds
År:
2018
Genre:
Rock
Bolag:
BMG Rights Management

Lika bra som förr i tiden, Simple Minds!

Simple Minds av

2016 gick Simple Minds igenom sin låtkatalog och gjorde om några av låtarna i akustiska versioner.

Nu är de tillbaka – med nytt material och en helt ny platta.

Simple Minds bildades 1977 i Glasgow och de tillhör de mest framgångsrika banden någonsin från Skottland.

Några av deras största hits är låtar som Don’t you (Forget about me), Alive and kicking och Belfast child, men Jim Kerr, Charlie Burchill och de andra har sjukt mycket mer bra grejer bakom sig.

Så här ser Simple Minds diskografi ut:

  • Life in a day (1979)
  • Real to real cacophony (1979)
  • Empires and dance (1980)
  • Sons and fascination/Sister feelings call (1981)
  • New gold dream (81/82/83/84) (1982)
  • Sparkle in the rain (1984)
  • Once upon a time (1985)
  • Street fighting years (1989)
  • Real life (1991)
  • Good news from the next world (1995)
  • Néapolis (1998)
  • Our secrets are the same (1999)
  • Neon lights (2001)
  • Cry (2002)
  • Black & white 050505 (2005)
  • Graffiti soul (2009)
  • Big music (2014)
  • Acoustic (2016)
  • Walk between worlds (2018)

Det var dock länge sedan Simple Minds släppte en riktigt bra platta, om man räknar bort Acoustic. Man får gå tillbaka till 1995 och Good news from the next world för att hitta en klassplatta. Efter den handlar det om plattor som har varit mindre bra – även om det har funnits guldkorn på dem.

När vi får Walk between worlds kan man dock konstatera att Simple Minds är tillbaka i gammalt gott slag.

Walk between the world är deras bästa platta på över 20 år!

  1. Magic
  2. Summer
  3. Utopia
  4. The signal and the noise
  5. In dreams
  6. Barrowland star
  7. Walk between worlds
  8. Sense Of discovery
  9. Silent kiss
  10. Angel underneath my skin
  11. Dirty old town (Live)

Och visst är det klassiskt Simple Minds-material. Vi får deras new wave/synthrock/alternativa rock som låter så sjukt bra.

Simple Minds inleder sin nya platta med Magic och det är en låt som skickar oss tillbaka till 1980-talet då de kanske var som störst.

Magic

Now I believe in forces

I need the truth, the reason why

Was so amazed, such a lucky child

And then something died

Like everybody it hurt inside

And I would walk to the city with my wounded pride

But everybody is too busy and you’re wondering why

There’s a hole inside

I need a pill not an alibi

Vi får det lite atmosfäriska soundet, vi får en fantastiskt bra refräng och det är så man sitter och tänker: ”Äntligen!”

Det är en låt som hamnar bland klassiska låtar som Promised you a miracle, Hypnotised och All the things she said

Det är ju så här bra som Simple Minds kan vara!

Sedan får vi soliga Summer och Simple Minds visar direkt att det här är en bra platta. Det är inte en platta som har ett eller ett par bra spår.

Det är en ganska rockig låt, men Simple Minds skiftar sedan till sitt mer atmosfäriska sound i Utopia.

Och det blir ännu ett skifte till lite mer synthpop i The signal and the noise. Det är en låt som de gamla fansen lär gilla … Refrängen är makalös!

Barrowland star är en annan kalaslåt. Det är en låt som snurrar i mål först efter ungefär sex och en halv minut. Under den tiden har vi fått något orkesterliknande sound med en Simple Mind-touch. Givetvis får vi även en refräng som sätter sig.

Även titelspåret Walk between worlds börja med ett orkestersound, men Simple Minds vrider över den till en ganska tung synthrocklåt. I like it a lot!

Ytterligare en låt måste bara nämnas: Sense of discovery. Det är en ballad som skickar ut en del U2-vibbar och som även påminner om min absoluta favoritlåt med Simple Minds, Alive and kicking.

Äh, en till. Den sista låten är en duett och Simple Minds version av Ewan MacColls Dirty old town. Det är en magisk version!

Det är bara att konstatera att Simple Mind är tillbaka på allvar. Walk between worlds är en riktigt, riktigt bra platta. Och gillar du gamla Simple Minds så lär du älska det här.

Simple Minds

Jim Kerr (sång)

Charlie Burchill (gitarr, keyboards)

Ged Grimes (bas)

Sarah Brown (sång)

Gordy Goudie (gitarr)

Cherisse Osei (trummor)

Catherine Anne Davies (keyboards)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born In the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

1 kommentar

Lämna ett svar

Din mailadress kommer inte att publiceras.

*

Inlägg om Simple Minds

Gå till Toppen